2022. február 28., 12:48

Maroš Žilinka: Bűncselekménynek számít a külföldi hadseregben lévő engedély nélküli szolgálat

Bűncselekménynek minősül a külföldi hadseregben engedély nélküli szolgálat, valamint a szervezett fegyveres csoport harci tevékenységében való aktív vagy passzív részvétel a háború során egy másik állam területén. Erre a főügyész, Maroš Žilinka hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán az orosz-ukrán konfliktus kapcsán.

NATO Ukrajna
Fotó: TASR/AP

A törvény szerint

a külföldi hadseregben engedély nélküli szolgálat kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntettendő.

Hadiállapot vagy hadiállapot idején a kiszabható büntetés öt-tíz év börtönre emelkedik.

Ugyancsak bűncselekménynek minősül egy szervezett fegyveres csoport harci tevékenységében való részvétel egy másik állam területén.

 Kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a háború alatt valamely szervezett fegyveres csoport harci tevékenységében vesz részt egy másik állam területén

– írja a törvény.

Ugyanez a büntetés vonatkozik a részvételre való felbujtásra, más részvételének kérésére, robbanóanyagok, lőfegyverek vagy más fegyverek vagy veszélyes anyagok gyártására vagy használatára szolgáló módszerek vagy technikák biztosítására és elfogadására, amelynek célja a finanszírozás vagy egyéb támogatás nyújtása bizonyos csoportoknak.

Žilinka kifejtette, szervezett fegyveres csoportnak tekinthető a hadsereghez hasonlóan szerveződő személyek csoportosulása, amely azonban nem az adott állam reguláris hadserege.

Háborúnak nevezhető egy nemzetközi fegyveres konfliktus vagy elhúzódó fegyveres konfliktus egy államon belül kormányzati szervek és szervezett fegyveres csoportok között. Ezek közé tartozik a belső csoportok közötti lázadás. Kivételt képeznek e a belső zavargások és feszültségeket, illetve az erőszakos és más hasonló cselekmények

- fogalmazott Žilinka.

Mint ismertes, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij vasárnap segítséget kért Európától, és kijelentette, hogy várja az önkénteseket, akik segítenének a harcban.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.