2022. november 14., 09:46

Marad az özvegyek diszkriminálása

Megújítja a Szociális Biztosító a jövő évtől több özvegynek az özvegyi nyugdíj folyósítását. A parlament jóváhagyta ugyanis azt a törvénymódosítást, amely enyhíti a túlélő hozzátartozói nyugdíjak folyósításában a felnevelt gyermekek száma szerinti igazságtalanságokat. A diszkriminációt azonban nem sikerült teljesen feloldani.

pénz
Fotó: unsplash.com

Elveszítették a társukat, csökkent a család bevétele, és még a törvényekkel is meg kell küzdeniük. Egy pozsonyi hölgynek tavaly halt meg a férje. Az első évben a Szociális Biztosító özvegyi nyugdíjat folyósított neki, amit férje nyugdíjjogosultságából számítottak ki. De fél éve már nem folyósítják neki az összeget, írja a tvnoviny.sk portál.

A problémát az okozza, hogy a túlélő hozzátartozói nyugdíj folyósítása a szocializmus ideje óta az alapján történik, hogy egy özvegy hány gyereket nevel.

Aki háromnál kevesebb gyereket nevel, annak egy év után leállítják a túlélő hozzátartozói nyugdíj folyósítását, és némelyeknek egészen a nyugdíjba vonulásukig kell várniuk az újra folyósításra.

Többéves sürgetés után a parlament most elfogadta a vonatkozó jogszabály részleges módosítását.

Eszerint annak az özvegynek, aki maximum két gyereket nevel az egy év helyett az új szerint két évig folyósítják ezentúl az özvegyi nyugdíjat, a három vagy háromtól több gyereket nevelőknek pedig folyamatosan, ahogy eddig is.

A leállított özvegyi nyugdíj folyósításának visszaállítása is a nevelt gyerekek számával van összefüggésben. Annak, akinek nincs gyereke a nyugdíjkorhatár elérésekor állítják vissza csak az özvegyi nyugdíját. Annak, akinek 1 gyereke van, 57 éves korában, akinek kettő, annak pedig az 52 éves korhatár elérésekor. Ebben az esetben a régi szabályozással összehasonlítva változás csak az egy gyereket nevelők esetében történt azzal, hogy annak nem a nyugdíjkorhatár elérésekor állítják vissza az özvegyi nyugdíj folyósítást, mint ahogy eddig, hanem az 57 éves korhatár elérésekor.

Azokon azonban, akik már régebben megözvegyültek, de még nem érték el a meghatározott korhatárt, ez a módosítás nem segít.

Jana Žitňanská parlamenti képviselő szerint, valamilyen kompromisszumban meg kellett állapodniuk, és a költségvetés nem tette lehetővé a még enyhébb módosítás. „Én örülök, hogy legalább ezt sikerült elérni” – tette hozzá.

A diszkriminált özvegyek azonban elégedetlenek ezzel a félmegoldással, és azt állítják készek tovább küzdeni a teljes egyenjogúság eléréséig mindenki számára.

Ennek érdekében egy beadvánnyal szeretnének az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordulni. Milan Krajniak munka- és szociális ügyi miniszter azonban azt üzente nekik, egyelőre meg kell elégedniük azzal, ami van. A miniszter a jelenlegi módosítást a nagyobb igazságosság felé tett jelentős lépésnek tartja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.