2021. november 5., 15:02

Már tudják, hogy mennyivel emelkednek az élelmiszerárak

Az alapanyagok drágulása miatt kénytelenek 10-20 százalékkal emelni termékeik árát a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamarába (SPPK) tömörült szlovákiai élelmiszergyártó cégek.

bevásárlás élelmiszer
Fotó: Pixabay

Az élelmiszerárak emelkedése elkerülhetetlen, de jobb támogatási politikával és az áruházláncok árrésének csökkentésével mérsékelhető lenne - mondták a pénteki sajtótájékoztatón a kamara képviselői.

Olyan időket élünk, amikor minden drágul, hosszú távon elképzelhetetlen, hogy a szlovák élelmiszergyártók ne emeljenek árat. Világossá akarjuk tenni, hogy hosszú távon 10-20 húszszázalékos emelésére van szükség az élelmiszer-ágazatban

- mondta Emil Macho, az SPPK elnöke.

Marián Šolty, az SPPK alelnöke hangsúlyozta, hogy

az élelmiszeripari cégek túléléséhez elengedhetetlen az árak emelése.

Ha mi, a szlovák ipar nem leszünk, akkor csak kevés, vagy semmi élelmiszerünk nem lesz, vagy csak olyan, ami másoknál megmarad, és olyan áron, amiről nem mi döntünk

- hangsúlyozta Šolty.

Az élelmiszertermelők rámutattak, hogy

a társadalom sokkal könnyebben elfogadja például az üzemanyag- vagy energiaárak emelkedését, mint az élelmiszerárakét, miközben az SPPK szerint a háztartások korábban bevételük 40-50%-át költötték élelmiszerre, míg most mindössze 17-18%-ot.

Jelentős áremeléseket jelentettek be például a baromfitenyésztők, a cukoripar, a pékek, a tejágazat és a bortermelők, akik rámutattak, hogy a hűtéshez szükséges energia ára 30-60%-kal emelkedett, különösen a fehérboroknál és a pezsgőknél van szükség hűtésre, valamint a bérek és más költségek is magasabbak. A borok ára ezért öt-tizenöt százalékkal emelkedik.

A malomiparnak, az olajtermelőknek és a konzervgyáraknak szintén problémát okoznak az emelkedő alapanyagárak. Macho rámutatott, hogy az élelmiszertermelők már régen alulmaradnak az üzletláncokkal szemben, és emlékeztetett arra, hogy két nagy, német tulajdonban lévő szupermarkethálózat mintegy egymilliárd euró haszonra tett szert Szlovákiában az elmúlt öt évben.

A teljes szlovákiai élelmiszeripar éves nyeresége 50-70 millió euró körül van. Macho hozzátette, hogy

a kormánynak korlátozott lehetőségei vannak az élelmiszerárak csökkentésére.

Hosszú távon fenntartható mezőgazdasági és élelmiszer-ipari politika kialakítása lenne a megoldás.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.