2023. szeptember 8., 17:08

Már katonák is segítik a rendőröket a migránshelyzet kezelésében

Már katonák segítenek a rendőröknek a határon a migránshelyzet kezelésében, pénteken körülbelül 350 hivatásos katonát vezényeltek át hozzájuk. Az áthaladó migráció kezelését a rendőrség szerint elősegítené, ha nem kellene a törvényből eredően kötelezően itt-tartózkodási igazolást kiállítani azoknak a migránsoknak, akiket nem lehet kiutasítani. Ebben Martin Královič belügyi államtitkár és Damián Imre, az országos rendőrfőkapitány első helyettese is egyetért.

migránsok rendőrség katonaság
Fotó: TASR

„Most 13 olyan központ van, ahol a kiutasíthatatlan migránsoknak ki tudjuk állítani a tartózkodási igazolást, amire a törvény kötelez bennünket. Éppen ez vonzza most őket Szlovákiába” – jelentette ki Imre. Hozzátette, helyeselné ennek az előírásnak az eltörlését, és ebben az esetben a rendőrségnek nem lenne szüksége a katonaságra.

Královič szintén a módosítás szükségességét hangsúlyozta, és felszólította a parlamenti képviselőket, hogy ennek érdekében hétfőn (szeptember 11.) támogassák az ezzel kapcsolatos rendkívüli parlamenti ülés megnyitását.

Pénteken ez második nekifutásra sem sikerült.

Královič elmondta,

a fegyveres erők tagjai logisztikai feladatokban, a migránsok szállításában, az idegenrendészet épületeinek őrzésében és a közbiztonság fenntartásában segítenek szerte az országban.

Damián Imre hozzátette, a rendőrség kapacitásai már nem voltak elegendőek ezekre a feladatokra, hogy főleg a déli, határ menti járások lakossága biztonságban érezhesse magát, és a hadsereg bevonása ilyen helyzetekben egyáltalán nem rendkívüli megoldás, külföldön sem.

A helyzet kiértékelése után döntünk arról, hogy kérjük-e még több katona bevonását, vagy ellenkezőleg, kevesebb is elegendő

– tette hozzá. Damián Imre köszönetet mondott a migránsok átszállításánál használt technikai felszerelésekért, és kiemelte a szolgálatot teljesítő rendőrök munkáját is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.