2022. szeptember 28., 10:34

Már Heger is beismerte. Szlovákia a gazdasági összeomlás szélén áll

Szlovákia gazdaság problémáiról már hónapok óta olvashatunk a hazai sajtó csaknem minden részében, ennek ellenére úgy tűnt, a kormányzati oldalon szeretnénk elhitetni, mindent kézben tartanak. Eduard Heger kormányfő legutóbbi nyilatkozata viszont másról tanúskodik.

heger
Fotó: TASR

Az index.hu idézi a szlovák kormányfő Financial Times-nak adott nyilatkozatát, amely szerint az emelkedő villamosenergia-árak miatt Szlovákia gazdaságát az összeomlás fenyegeti.

A magyarországi portál megjegyzi, ennél élesebben korábban egyetlen uniós kormányfő sem nyilatkozott a jelenlegi energiaválságról.

Tegyük hozzá, eközben a hazai sajtóban az új gazdasági miniszter, Karel Hirman és a korábbi kormányfő, Igor Matovič is azt szeretné elhitetni a polgárokkal, bíznak az európai megoldásban és a lakosságnak nincs mitől tartania.

Ezzel élesen szembeállítható az idézett cikkben megfogalmazottak hangneme, mert ebben a kormányfő kiemeli, az Európai Bizottság terve, amely szerint 140 milliárd eurós többletadót vetnének ki a blokk energiatermelőire, nem működne Szlovákiában a helyi energiapiaci viszonyok miatt.

"Ha többletadót akarunk, akkor európai szintűnek kell lennie" – mondta a Financial Timesnak a szlovák kormányfő. Heger egyúttal azt is kiemelte, súlyos következményei vannak, hogy Moszkva az uniós szankciókra válaszul megpróbálja elzárni a gázszállításokat, ami idén nyáron rekordszintre emelte a villamosenergia-árakat.

Heger úgy látja EU-s többletadókból származó bevételeket egyenletesen kellene elosztani az EU-ban, ami Szlovákiának mintegy 1,5 milliárd eurós bevételt jelentene.

A kormányfő azt is szeretné, ha Brüsszel felszabadítana 5 milliárd eurónyi fel nem használt regionális fejlesztési forrást, amelyet a vállalkozások energiaszámláinak csökkentésére lehetne fordítani. Ennek hiányában a szlovák vállalkozások rövid időn belül tönkremennének és a gazdaság is összeomlana Heger szerint, ebben az esetben pedig nem volna más lehetőség, mint a hazai áram belföldi felhasználása, vagyis az európai szintű szolidaritás feladása.

Heger egyébként azt szeretné elérni, hogy az unió esetleges többletadót terjessze ki a közvetítőkre is, akik szintén profitálnak a magas árakból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2022. 09. 29., cs - 21:15

Valami elképesztő pofátlanság és dilettantizmus, ami ezt a "kormányzást" jellemzi! A tények meg makacs dolgok, ahogy mondani szokás. 102 éve meg van a lopott legelő, de ezek még kaszálni sem tanultak meg! Van még kérdés?