Már ellenőrizetlenül terjed a vírus, a szakértők bekeményítenek. Mit jelentene a kijárási tilalom?

2020. december 12., 14:01
ma7

Ez így már nem mehet tovább. A járványbizottság, élén az egészségügyi miniszterrel, Marek Krajčíval nyomatékosan arra szólította fel a kormányt, hozzon sokkal szigorúbb intézkedéseket azoknál, mint amelyekről a hét közepén döntött. A járványhelyzet egyre romlik, az esetszámok meredeken emelkednek.

Fotó: TASR/AP

Azt akarják elérni, hogy lépjen érvénybe olyan kijárási tilalom, mint amilyen az országos tesztelést megelőző héten volt.

Vagyis csak munkába, a legközelebbi boltba vagy éppen orvoshoz lehetne menni, valamint a természetbe. S mindezt nem december 21-ével, hanem minél előbb. Hogy a kormány meghallgatja-e a szakértők véleményét, az hamarosan kiderül. A miniszter szerint Szlovákiában immár ellenőrizetlenül terjed a koronavírus, ezért a járványbizottságnak át kellett értékelnie állásfoglalását.

Egy hét alatt 32 százalékos növekedést mutatott járvány, az utóbbi egy hétben 300 ember került kórházba súlyos tünetekkel. Növekszik a karanténban lévő egészségügyi dolgozók száma is, ami jelenleg közel 3000.

Minden ötödik beteg, aki kórházba kerül, belehal a betegségbe”

 – indokolta a bizottság döntését Krajčí.

A lockdown minél előbbi bevezetése tehát nem tűr halasztást. Tervezetükben szerepel az is, hogy a kijárási tilalom bevezetése esetén ismét tilos lenne elhagyni a járásokat, csak negatív teszteredménnyel lehetne meglátogatni a távolabb élő rokonokat karácsonykor.

Tudatosítani kell, hogy ilyen ellenőrizetlen terjedés mellett az azokkal a családtagokkal való találkozás, akikkel nem élünk együtt , nagyon kockázatos. Emiatt az lenne a legjobb, ha a karácsonyt csak a legszűkebb családi körben töltenénk”

 – mondta miniszter. Hozzátette: ha okvetlenül szükséges volna, hogy egyedül élő hozzátartozóinkat meglátogassuk, akkor előtte teszteltetnünk kellene.

Nádszeg tesztelés
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
archív felvétel a legutóbbi nádszegi tesztelésről

Hogy lesz-e kijárási tilalom és meddig volna érvényben, arról a központi válságstáb és a kormány dönt.

Minél előbb vezetik be, annál rövidebb ideig fog tartani a lezárás, mondta a miniszter, aki szerint a kormányfővel is egyeztetett már.

A járványbizottság január 10-ig ajánlja a kijárási tilalom fenntartását, aminek elsődleges célja megakadályozni, hogy az emberek találkozzanak.

Jelenleg Trencsénben, Puhóban és Illaván a legrosszabb a járványhelyzet, de romlik Pozsony és Nagyszombat megyében is.

A trencséni kórházban a COVID-ágyak 94 százaléka már foglalt. A 131 ágyból már csak 8 szabad.

Rossz a helyzet a pozsonyi kórházakban is..

Ebben egyezett meg a járványbizottság

- minél előbb be kell vezetni hasonló lockdownt-t, kijárási tilalmat, mint amilyen az országos tesztelés előtt volt – csak munkába, illetve a letesztelt diákoknak iskolába, a legközelebbi boltba alapdolgokért lehetne menni, illetve a természetbe, járáson belül

- zárva maradnak az éttermek, úgy mint eddig, valamint más boltok és szolgáltatások is, amelyek ne szerepeltek a kinyitott helyek alapcsomagjában

- január 10-ig tartana – korábban is végződhetne, ha az ország előbb bezár

- valószínűleg újra bezárnának a mozik, a színházak és a templomok

- jelenleg nincs elég antigénteszt, és nem lehetne mindenkit letesztelni, aki már járásokba akarna utazni a kijárási tilalom idején – aki letesztelteti magát, az kivételt kap

- ilyen kedvezőtlen helyzetben a lockdown elodázása növeli annak időtartamát – minél később vezetjük be, annál tovább fog tartani, hogy pozitív számokat érjünk el

- az utazás erősen korlátozva lesz – csak munkába lehet menni, a családlátogatást az ünnepek idején nem ajánlják. „A konzílium azt javasolja, hogy ez olyan szigorú legyen, hogy csak a járásokra korlátozódjon.”

- a síelés nem lenne kivétel, ha ezt a javaslatot elfogadnák.

7 járásban már szigorítottak

- A közegészségügy szombattól szigorított a szabályokon a következő 7 járásban: Trencsén, Vágújhely, Bán, Miava, Vágbeszterce, Puhó, Illava

- tilos alkalmi vásárok tartása, ami találkozással, étel- és italfogyasztással jár, valamint a tömegrendezvények tartása zárt területeken

- a templomokban csak ülni lehet, minden második sorban, két ülőhely között egynek üresnek kell maradnia, egy személyre 15 négyzetméternek kell jutnia

- közvetlen hozzátartozók továbbra is találkozhatnak egymással.

Oltási stratégia

Pavol Jarčuška infektológus elmondta, a bizottság elfogadta az oltási tervezetet is.

Hogy az oltás hatékony legyen, ahhoz a lakosság 65 százalékát kellene beoltani”

– jelentette ki.

Az oltási menetrendet rizikócsoportok alapján határozták meg, négy körben végeznék. Szinte az összes vakcinát kétszer kell beadni, a két oltás között három-négyhetes szünettel.

oltás vakcina injekció
Fotó: TASR/AP

Ki lesz jogosult a vakcinára

  1. kör: egészségügyi dolgozók, szociális intézmények dolgozói, egészségügyi szakokat tanuló diákok, a létfontosságú infrastruktúrában dolgozók – rendőrök, katonák, energetikai dolgozók
  2. kör: 65 évnél idősebbek, krónikus betegek, szociális otthonok lakói
  3. kör: speciális közösségek, ahol nagy a kockázata a betegség terjedésének (pedagógusok, marginalizált közösségek, hajléktalanok)
  4. kör: 18 év feletti személyek.

Kapcsolódó cikkeink

2020. december 12., 10:12 Frissítve: 2020. dec. 12. 11:24

Meredeken növekszik, négyezer felé közelít az esetszám