Már az államfő is a harmadik hullámmal riogat

2021. június 17., 17:49
ma7 | TASR

Fel kell készülnünk az esetleges harmadik hullámra, és meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy az a lehető legenyhébb következményekkel járjon. Ezt Zuzana Čaputová államfő mondta a TASR-nek a beiktatása második évfordulója alkalmából adott interjúban.

Zuzana Caputová
Fotó: TASR
Zuzana Čaputová államfő is sürgette a szerződés nyilvánosságra hozatalát

Úgy véli, a pandémia következményei szociális és gazdasági téren igen számottevőek, és még sokáig fogják éreztetni a hatásukat. A közeljövőben intenzívebben akar foglalkozni a szociális témákkal.

Az államfő szerint a világjárvány elleni küzdelemben kulcsfontosságú a védőoltás.

Sikerült megoldani a kezdeti, az oltásra való jelentkezéssel és a vakcinák elosztásával kapcsolatos nehézségeket. Most biztosítani kell az oltási lehetőségek kiterjesztését, hogy főleg az időseknek ne kelljen utazniuk az oltás után. A megoldást a mobil oltócsapatok, a körzeti orvosok által beadott védőoltás vagy a cégek által lebonyolított vakcinázás jelentheti"

 - vázolta fel Čaputová, hozzátéve: a vakcina az egyedüli módja, hogy elkerüljük a legrosszabbat, és ezután ismét normálisan élhessünk, illetve teljes mértékben az ország újjáépítésére összpontosíthassunk.

Az elnök asszony rámutatott arra is, mennyire kimerültek az orvosok, a nővérek és az egészségügyi alkalmazottak. Felhívta a figyelmet, hogy javítani kell a munkakörülményeiken, ide értve a bérezést is, különben külföldre távoznak a jobb feltételek végett. Hozzátette: jobb körülményeket kell biztosítani a szociális intézetek és a tartósan betegeket ápoló intézetek számára is.

Hangsúlyozta, hogy az orvosok, egészségügyi dolgozók, ápolónők és ápolók nélkül nem birkóztunk volna meg a pandémiával, és nélkülük nem lenne esélyünk az esetleges harmadik hullámmal szemben sem.

Čaputová szerint a világjárvány még inkább elmélyítette a szociális különbségeket Szlovákiában.

Sokan elveszítették az állandó bevételüket, mert nem tudtak tovább vállalkozni. Nem minden gyereknek volt lehetősége csatlakozni az online oktatáshoz. Sokan kiestek a szociális háló hézagain. Főleg az egyedülálló anyák kerültek nehéz helyzetbe"

- mutatott rá az államfő.

Az elnök asszony a közeljövőben sokkal többet akar foglalkozni a szociális témákkal.

 Vidéken nincs elég munkalehetőség, vagy csak olyan munka van, amely nem biztosít méltó megélhetést. Egyesek emiatt kénytelenek külföldön munkát keresni"

- hangsúlyozta Čaputová, hozzátéve: ha Szlovákia jobb országgá akar válni, a lakosai esélye a méltóságteljes életre nem függhet attól, hogy melyik régióba születtek.

Kövesse facebook oldalunkat is!