2021. április 29., 07:28

Már a 16 évnél idősebbek is regisztrálhatnak az oltásra. Szerdán este elstartolt az új rendszer. Kipróbáltuk, pofonegyszerű

Az ígéret szép szó. És ezúttal meg is tartották. Sőt, csütörtök helyett már a szerda késő esti órákban lehetett jelentkezni a koronavírus elleni védőoltásra az új rendszer szerint.  Magunk is kipróbáltuk.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter alig pár napja jelezte, megváltoztatják a regisztrációs rendszert és lehetővé teszik, hogy minden 16 évnél idősebb személy jelentkezhessen vakcinára. A nagy átállást csütörtökre ígérték, de ehelyett már szerda este 23 óra körül lehetővé vált a regisztráció. Előtte két óráig átmenetileg nem volt elérhető az oldal.

A legszembetűnőbb változás, hogy eltűntek az egyes korkategóriák, és azonnal az adatok beírásával kell kezdeni a jelentkezést.

Hogy ki milyen vakcinát kap, az rögtön a nyitólapon felül megtalálható. Ebben nincs újdonság az eddig megszokotthoz képest, vagyis 60 éves kor fölött a Pfizer vagy a Moderna, az alatt pedig az AstraZeneca vakcina van megjelölve. Ez azonban még változhat, mivel a közeljövőben fokozatosan nagy tételekben érkezik Szlovákiába Pfizer oltóanyag.

Újdonság az is, hogy nem konkrét oltóközpontot kell bejelölni, hanem előbb a megyét, majd azután a járást.

A rendszer ennek alapján fogja kiválasztani a helyet, ahol a jelentkezőt majd oltják.

A regisztráció  gyors, alig 1-2 percet vesz igénybe és a jelentkezést visszaigazoló sms és email is azonnal megérkezik. Nagy kérdés persze, hogy azt a rohamot, ami mától indul  be, hogy fogja bírni a rendszer.

Fontos tudnivaló az is, hogy bár most már tényleg a lakosság döntő része jelentkezhet az oltásra, továbbra is az életkor és az egyes diagnózisok „döntik el”, ki mikor kerül sorra.

Előfordulhat, hogy egy hatvanas, jó egészségnek örvendő személy később lesz beoltva, mint egy olyan negyvenes, akinek 2-3 súlyos betegsége van. A legfiatalabbak pedig a legkésőbb kerülnek sorra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.