2022. április 17., 12:32

Már 4142 ember vesztette el a szlovák állampolgárságát

A Robert Fico első kormányának végnapjaiban elfogadott állampolgársági törvény következtében az elmúlt 12 évben 4142 ember veszítette el szlovák állampolgárságát – tájékoztatta a Belügyminisztérium a TASR hírügynökséget.

személyi igazolvány
Képünk illusztráció.
Fotó: TASR/AP

Fico eredetileg a magyarországi egyszerűsített honosításra kívánt reagálni a jogszabállyal, de az nem kizárólag a magyarokat sújtja. A törvény miatt a cseh )988), német (967), osztrák (656), nagy-britanniai (423) és amerikai (205) állampolgárságot felvevő személyek vesztették el szlovák állampolgárságukat.

A magyar állampolgárság felvétele miatta "állampolgárság-fosztás" sorrendben csak a hatodik, 149 fővel.

A törvény további szenvedő alanyai a svájci (115), ausztrál (103), norvég (86), holland (67), ír (65), kanadai (62), svéd (53), belga és olasz (mindkettő 48), francia (20), finn és luxemburgi (mindkettő 19), dán (13), kínai és spanyol (6-6), orosz és új-zélandi (5-5), lengyel (4), izlandi (3), ukrán (2), izraeli, szerb, szlovén, horvát és szingapúri (mindegyik 1) állampolgárságot felvevők.

Az állampolgársági törvény módosításáról, hosszas huzavona után idén, február 16-án döntött a parlament. 

A törvénymódosítás arra törekszik, hogy egyértelművé tegye, pontosan milyen körülmények között veszíti el szlovák állampolgárságát az, aki felveszi más állam állampolgárságát, ezért kivételeket vezet be, amelyek fennállása esetén a szlovák állampolgár megtarthatja állampolgárságát. Ezek:
- ha a házasság fennállása idején megszerzi a házastárs állampolgárságát
- ha születés vagy örökbefogadás által szerzi meg más állam állampolgárságát
- ha kiskorú gyermek szerzi meg más állam állampolgárságát.
Szintén lehetővé teszik idegen állam állampolgárságának megszerzését szlovák állampolgárnak legalább ötéves, külföldi állambeli tartózkodás esetén.

Eddig 1285-en kérvényezték újra a szlovák állampolgárságot. 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások