2020. május 13., 19:18

Mamojka tagadja, hogy segített volna Kočnernek, de elismerte, hogy ismeri a vállalkozót

Mojmír Mamojka tagadja, hogy segített volna Marian K.-nak, aki ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében emeltek vádat. Elismerte ugyanakkor, hogy a vállalkozóval ismerik egymást. Az alkotmánybíró, aki szerdán nyújtotta be a lemondását a Szlovák Alkotmánybíróság elnökének, állásfoglalásban indokolta meg a döntését.

alkotmanybirosag_1.jpg
Fotó: archívum

Eszerint részben az igazságügyi tárca tervezett törvényjavaslata miatt távozik, amely bizonyos korhatárhoz kötné az alkotmánybírói tisztség betöltését, részben pedig egészségügyi problémák miatt. Marian K.-val kapcsolatban elmondta: a vállalkozóval több mint húsz évvel ezelőtt ismerkedett össze a frekvenciatanács ülésén. Ekkor össze is tegeződtek. Azóta állítólag csak néhányszor találkoztak különféle társasági rendezvényeken.

Mamojka továbbra is állítja, hogy nem adott üzleti-jogi tanácsot a vállalkozónak, aki SMS-ben kért tőle ilyet, és nem is találkozott vele ez ügyben.

„2018. június 14. és 18. között, és később is az időm nagyobb részét Rimaszombatban (Rimavská Sobota) töltöttem az anyósom súlyos betegsége miatt” – közölte a távozó alkotmánybíró.

Hozzátette:

azért nem vállalhat felelősséget, hogy egy harmadik személy miről kommunikált Marian K.-val.

„Előadó bíróként háromszor is javasoltam a nevezett személy panaszbeadványának elvetését, melyet az előzetes letartóztatása miatt nyújtott be” – hangsúlyozta.

Mamojkát, aki május 30-ával távozik tisztségéből, Peter Tóth volt titkosrendőr és újságíró kötötte össze Marian K. vállalkozóval. Tóth januárban tett tanúvallomást a bíróság előtt Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében. Azt állította, hogy 2018 nyarán találkozott az alkotmánybíróval, és Marian K. megbízásából átadott neki egy borítékot egy alkotmánybíróság elé terjesztendő beadvánnyal.

A Denník N napilap rendőrségi információkra hivatkozva korábban arról írt, hogy Marian K. üzeneteket váltott Mamojkával 2018 júniusában. A Threema üzenetek szerint a vállalkozó 2018. június 14-én készült találkozni az alkotmánybíróval. Marian K.-t 2018. június 20-án vették őrizetbe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.