Május első hétfőjén kezdődhet a népszámlálás második szakasza

2021. április 10., 12:10
Somogyi Szilárd

Bár április elsejétől elvileg már benne vagyunk a 2021-es népszámlálás második fázisában, gyakorlatilag viszont még az ország egyetlen településén sem kezdődött el az az úgynevezett „asszisztált” szakasz.

Fotó: A SZK Statisztikai Hivatala
J. Stauder: A személyes részvétellel elkerülhető a min. 25 eurós büntetés

Az asszisztált szakasz lényege, hogy most már nem az interneten keresztül és önállóan, hanem emberi segítséggel, úgynevezett számláló-asszisztens közreműködésével tölthető ki a 14 kérdést tartalmazó kérdőív. Az egyes települések önkormányzatai hat hetes időszakban kötelesek ezt a szakaszt lebonyolítani. Azt, hogy erre a hat hetes időszakra mikor kerül sor, több tényező is befolyásolhatja. A jelenlegi törvénymódosítás értelmében az tűnik biztosnak, hogy ez év október 31-éig minden egyes szlovákiai falu és város le kell, hogy tudja ezt a feladatot. A fő bizonytalansági tényező természetesen és sajnos, a vírushelyzet.

Mivel ennél a szakasznál már sor kerül személyes kontaktusra a lakos és a népszámlálási asszisztens között, így az esemény kezdetét az országos, illetve a regionális közegészségügyi hivatalok jóváhagyásától tették függővé.

Ahogy azt Jasmína Staudertől, a népszámlálást központilag irányító Statisztikai Hivatal szóvivőjétől megtudtuk, pénteken a Hivatalban olyan döntés születetett, mely szerint, ha az országos tisztifőorvosnak, illetve az illető regionális egészségügyi hivataloknak nem lesz ellenvetése, úgy a járvány szempontjából biztonságosnak mondható járásokban elkezdődik a népszámlálás második szakasza. Ez azt jelenti, hogy hétfőn, április 12-én elkezdődik a szoba jöhető járásokban végzett háromhetes felkészítő időszak, amelynek végén, május első hétfőjén, azaz 3-án ezekben a járásokban már azok is meg tudják magukat számoltatni, akik eddig ezt valamilyen oknál fogva elmulasztották.

Arról, hogy melyik járásokra vonatkozik ez a május elejei nyitás, a ma7.sk olvasóit folyamatosan tájékoztatni fogjuk, illetve információt kérhetnek a portálunk által működtetett 0905 946 563-as telefonszámon is.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a hat hetes települési számlálási időszak alatt bárki részt vehet az eseményen, aki eddig még nem töltötte ki a kérdőívet. Az asszisztensek nem fogják kérdezni az eddigi távolmaradás okát. Jasmína Stauder azt is kiemelte, hogy ezzel megspórolhatják maguknak a lakosok a minimum 25 eurós büntetést, amelyet a törvény lehetővé tesz azokkal szemben, akik nem teljesítik az állampolgári kötelességüket és távolmaradnak a népszámlálástól. Figyelje tehát portálunkat, hogy az ön településén mikor indul az népszámlálás második szakasza, s hogy mielőbb, a magyarság számát is növelve, ön is részt vehessen ezen a tíz évente ismétlődő eseményen!

Kövesse facebook oldalunkat is!