2021. április 30., 17:06
Frissítve: 03:05

Május 3-tól a legtöbb járásban már nem lesz szükség a negatív tesztre

Jövő hétfőtől, azaz május 3-től több járásban sem lesz szükség negatív teszt felmutatására - sem az üzletekben, sem az iskolákban, sem a munkahelyen. A teszteket csak a bordó besorolású járásokban fogják kérni, ám az iskolásoktól és hallgatóktól ott sem. A rózsaszínű járásokban pedig csak azoknál a munkavállalóknál kérik, aki  21.00 és  1.00 óra között járnak dolgozni.

Fotó: TASR/AP

További fontos változás, hogy május kilencedikétől az idősek számára vásárlásra kijelölt, délelőtt 9 és 11 közötti idősávot megszüntetik. Jövő hét vasárnaptól korosztályra való tekintet nélkül vásárolhatunk a boltokban.

Sok helyütt teszt nélkül!

Az egyetlen kivétel egyes főiskolai szakokra vonatkozik, azok hallgatói belépéskor kötelesek lesznek negatív tesztet vagy a rájuk vonatkozó egyéb kivételről szóló igazolást felmutatni, de csak este 9 és éjjel 1 óra között.

A rózsaszín és piros járásokban szintén csak este 9 és éjjel 1 óra között kell felmutatni negatív tesztet a munkahelyre való belépéshez. Ebben az időszakban ugyanis érvényben van a kijárási korlátozás.

Ez azt jelenti, hogy a rózsaszín járásokban csak este 9 és éjjel 1 óra között kell igazolni magunkat 21 napnál nem régebbi negatív teszttel, piros járásban pedig 14 napnál nem régebbi negatív teszttel, illetve az egyéb kivételekre vonatkozó igazolás felmutatásával”

- Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője.

Azt is elmondta, az ÚVZ rendelete nem vonatkozik a tanulók iskolalátogatási igazolására a szülő vagy a gyerek törvényes képviselőjének részéről. „Csakis az egyes létesítményekbe való belépést szabályozza, beleértve az iskolákat is. A rendelet szerint a bordó járásokban továbbra is szükség van 7 napnál nem régebbi negatív tesztre a létesítményekbe való belépéshez. A rózsaszín és piros járásokban nem kell teszt a belépéshez” - mondta.

A bordó járásokban nem változnak a munkába járással és az intézményekbe való belépéssel kapcsolatos szabályok, az eddigi előírások érvényesek, a belépéshez 7 napnál nem régebbi tesztre vagy egyéb igazolásra van szükség (oltás, a koronavírus-fertőzésen való átesés stb.).

Teszt nélkül mehetnek óvodába a gyerekek, az alapiskolások, a középiskolások, a speciális iskolák diákjai, a nyelviskolák diákjai, és a főiskolára, egyetemre felvételizők.

A rózsaszín és piros járásokban napközben (este 9-ig) nem lesz szükség negatív teszt felmutatására, mivel ezekben a járásokban ebben az időszakban nem lesz érvényben kijárási korlátozás.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!