2022. június 23., 19:09

Majd tízezer eurót fizet az állam Jaroslav Haščáknak, mert sérült a magánélethez való joga

9750 eurót köteles fizetni az állam Jaroslav Haščák üzletembernek - döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága (Európsky súd pre ľudské práva - ESĽP), miután Haščák panaszt tett a Gorilla-ügyben folytatott lehallgatással kapcsolatban.

Jaroslav Haščák
Archív felvétel
Fotó: TASR

A bíróság megállapította, hogy sérült a panaszos magánélethez való joga.

Az Európai Bíróság elutasította a tisztességes eljáráshoz való jog és az ártatlanság vélelmének megsértésére vonatkozó állításokat - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője.

2012 és 2016 között három panaszt nyújtott be Haščák az Emberi Jogok Európai Bíróságára a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) által a Gorilla-akció keretében végzett lehallgatással kapcsolatban.

Az üzletember az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméről szóló egyezmény alapján tett panaszt a lehallgatás végrehajtása, a rögzített anyagok megőrzése, a visszaélések elleni biztosítékok hiánya, az információk állítólagos kiszivárgása és a hatékony jogorvoslat hiánya miatt. Bubla hozzátette, panaszkodott a hosszadalmas büntetőeljárás és az ártatlanság vélelméhez való jog megsértése miatt is. Haščák eredetileg 66 ezer eurót követelt az államtól nem vagyoni kártérítés címén.

„A bíróság az ítéletben részletesen hivatkozott a Varga Zoltán ügyében 2021. július 20-án hozott döntésére" - mondta Bubla. A bíróság korábban Varga Zoltán volt rendőr javára döntött, aki beperelte az államot, mert a Szlovák Információs Szolgálat a Gorilla-akció keretében lehallgatta pozsonyi lakását.

A bíróság álláspontja szerint Haščák panaszai a Gorilla-ügyre vonatkoztak, nem pedig a 2020-as meggyanúsítására.

A bíróság megállapította, hogy a nyilvános kijelentések, a tanúvallomások vagy más körülmények alapján Haščák nem hozható összefüggésbe a Gorillával kapcsolatos büntetőeljárásban vádlottként szereplő személyek helyzetével. „A panasznak ezt a részét elutasította a bíróság, mivel nem összeegyeztethető az egyezményben foglaltakkal" - zárta Bubla.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma ismételten megerősítette, hogy a Gorilla-akció összes anyaga illegális, és meg kell semmisíteni

- reagált Martin Škubla ügyvéd, és hozzátette, ez kizárja, hogy ezeket az anyagokat jogi céllal, például a büntetőeljárás során bizonyítékként használják fel. Hangsúlyozta, hogy a Gorilla-akció anyagainak megsemmisítésére már 2021 nyarán kötelezte az államot a bíróság Varga Zoltán ügyében. „Az állam azonban mostanáig figyelmen kívül hagyta, hogy az ítélet értelmében nem anyagi kártérítést ítélt meg bíróság" - mutatott rá Škubla.

„A bíróság nem kérdőjelezte meg az M. K. és társai büntetőügyében lefoglalt hangfelvételek felhasználhatóságát" - közölte a Különleges Ügyészi Hivatal az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntésére reagálva. Az ügyészség szerint a bíróság az ítélet indoklásában csupán azt állapította meg, hogy a Főügyészség és a Különleges Ügyészi Hivatal között „a kiszivárgott elsődleges anyag gyakorlati és eljárási státuszát" illetően van vita.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.