2021. április 18., 19:03

Magyarországon már tesztelik a Szlovákiának szánt Szputnyik V vakcinákat

A Markíza tévécsatorna Testre szabva című vitaműsorában Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter elmondta, hogy a Szlovákiának szánt orosz Szputnyik V vakcina mintáit már vizsgálják Magyarországon.

Fotó: TASR
Jaroslav Naď és Ladislav Kamenický

Mivel az orosz féllel Marek Krajčí korábbi egészségügyi miniszter bonyolította le a szerződést, ezt Igor Matovičnak kormányfőként nem kellett olvasnia és ez a védelmi minisztert nem is zavarja.

Vitapartnere, az ellenzéki Ladislav Kamenický (Smer-SD) képviselő szerint pártja támogatja az orosz vakcinával történő oltást, de úgy látja, hogy  Igor Matovič a saját politikai céljaira használta fel a Szputnyik V ügyét.

Jaroslav Naď megerősítette, hogy a magyar szakértők az Eperjes megyei Szentmihályfáról kapták a bevizsgálandó mintákat és előreláthatóan két héten belül végeznek is az értékeléssel. Amennyiben jóváhagyják, megkezdődhet a Szputnyik V vakcinával történő oltás.

Az ellenzéki honatya megjegyezte, hogy az orosz féllel kötött szerződést nyilvánosságra kellene hozni. Jaroslav Naď ezzel egyetértett, de megjegyezte, hogy ez majd akkor történik meg, amikor erre lehetőség nyílik. Elismerte azt is, hogy Szlovákia csak később fizetett az oltóanyagért.

Ladislav Kamenický egyelőre nem tervezi beoltatni magát, erre majd akkor lesz hajlandó, ha külföldi szolgálati útra kellene mennie. Jaroslav Naď már megkapta az első adagot, amely Pfizer vakcina volt.

A miniszter egyébként párttársát, Gyimesi Györgyöt megbírálta a műsorban, aki a szlovák diplomatákat sértő kijelentéseket tett. Ezeket megalapozatlanoknak tartotta és úgy vélekedett, hogy Gyimesinek elnézést kellene kérnie.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!