2021. december 21., 17:07

Magyarország köszöni Szlovákiának a rekord bevételeket. Karácsony előtti turizmusdömping a határon túl

Jó bevételt hoztak a magyarországi gasztroágazatnak, bevásárlóközpontoknak, kisiparosoknak a szlovák kormány karácsony előtti korlátozó intézkedései. Mivel Szlovákiában sem az éttermek, kávézók, sem a karácsonyi vásárok nem nyithattak ki adventkor, a nép úgy döntött, a környező országokban, főleg Magyarországon élvezi ki a karácsony előtti időszakot és szórakoztató lehetőségeket.

img_20211219_161207
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Advent a győri Árkádban

Győrben már közel egy hónapja gondot okoz a parkolás a bevásárlóközpontok, plázák és a karácsonyi vásár közelében. Minden harmadik autónak szlovákiai rendszáma van. Galántai, dunaszerdahelyi, vágsellyei a keménymag, de megjelentek már a pozsonyi és a közép szlovákiai „bevásárlóturisták” is – tudjuk meg az otthoniaktól.

A győri plázák, a karácsonyi vásár és a mozi az egész adventi időszakban Szlovákiából érkező vásárlóktól, szórakozni vágyóktól hemzseg. Az egyik népszerű kávézó tulajdonosa rekordbevételekről számol be, kicsit ironikusan köszönik meg Szlovákiának, hogy ilyen mértékben növelte a magyarországi kereskedők, gasztrosok bevételeit.
Szlovákiában nincs karácsonyi hangulat

A felvidéki magyarok leginkább Győrt vagy Budapestet részesítették előnyben a karácsonyi bevásárláskor. Az emberek elmondása szerint mindkettő olyan, mintha egy másik világba csöppennénk. Amíg Szlovákia nagyvárosainak, Pozsonynak, Nyitrának alig van valamiféle karácsonyi hangulata, addig Magyarországon tombol az adventi pompa, csillognak a karácsonyi vásárok, ömlik a levegőben a sült finomságok és a forralt bor illata. Maszkot is csak beltérben kell viselni. Míg a győri karácsonyi vásárban nem kérik, addig a budapestin kötelező felmutatni az oltási vagy gyógyultsági igazolást.

A határokon a rendeletek értelmében az adventi hétvégéken megerősítették a szlovák rendőri jelenlétet, de nem sokan számoltak be arról, hogy reálisan ellenőrzésen estek volna át Szlovákiába hazafelé tartva.

Úgy tűnik, az az összeg, amit az emberek a karácsonyi bevásárlásra, adventi szórakozásra szántak, nagyrészt külföldön kötött ki, hiszen a lengyel Magas-Tátrából is arról számolnak be, hogy míg Szlovákia a korlátozások miatt pang az ürességtől, ott tombol a turizmus.

Magyarország elvitte a profitot

Mi magunk is azt tapasztaltuk, hogy míg például a dunaszerdahelyi Max bevásárlóközpont a mobilszolgáltatókat leszámítva lassan kezd kísértetjárta üzletközponthoz hasonlítani, Nyitrán is hasonló a helyzet, addig a győri Árkádban és Plázában egymás sarkát tapossák a bevásárlók. A győri Cinemax moziban is arról számolnak be a jegykezelők, rengeteg jegyfoglalás érkezik Szlovákiából, hiszen ami a határ egyik oldalán tiltott szórakozás, az pár kilométerrel arrébb probléma nélkül élvezhető.

A korlátozások abszolút vesztesei Szlovákiában a gasztroturizmus szolgáltatói.

Takáč Zsolt, a galántai Esterházy kávézó üzemeltetője szerint nem fél, hanem háromnegyed Szlovákia kivitte a profitot külföldre karácsony előtt. Csak ők közel húsz adventi nagyrendezvényről mondhattak le a kormányrendeletek miatt, elképzelhetetlen, mekkora veszteségek érik a gasztroszektort, közben pedig tehetetlenül nézik, hogy míg a szlovákiai kávék, éttermek, vásárok zárva kell tartsanak, addig a vásárlóik és fogyasztóik külföldön szórakoznak.

Esterházy stand Galántán
Esterházy stand Galántán
Az Üvegtigris működése
Megértettem volna, ha azt mondja a kormány, zárjunk be a járvány miatt januárra, februárra, de teszik ezt decemberben? Amikor tudvalevő, hogy magas a bevételünk és a forgalmunk az adventi készülődés miatt.

Az 1400 eurós villanyszámlát bezzeg nem felejtették el kiküldeni” – mondja Takáč Zsolt, aki az Esterházy kastély tornyában lévő kávézója mellett egy gasztrostandot is üzemeltet. A kis kocsiból, amelyet viccesen „galántai Üvegtigrisnek” nevez sült kolbászt, sült húst, gesztenyét, paninit és hotdogot kínálnak elvitelre.

Zsolt elmondta, vásárlók az egész mátyusföldi régióból érkeznek, sokan mesélik el külföldi karácsonyi vásár élményeiket. A kávézótulajdonos örül annak, hogy legalább a standos árusítást kivitelezni tudja, bár ez a bevételnek igazán csak minimális, szimbolikus töredéke, de Vágsellyén például a közegészségügyi hivatal még a standokat is bezáratta, hogy az emberek ne tömörüljenek az utcán forralt borral, punccsal sétálgatva.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!