2022. szeptember 26., 12:39

Magyarország a balti feladatok lejártával csatlakozna Szlovákia légterének védelméhez

Hétfőn Pozsonyban találkozott Szlovákia és Magyarország védelmi minisztere, Jaroslav Naď és Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A miniszterek a találkozó után elmondták, egyebek mellett tárgyaltak arról is, hogy Magyarország csatlakozhat Szlovákia légterének védelméről szóló szerződéshez. Amint arról a nyár folyamán beszámoltunk, Szlovákia F-16-os gépeinek beszerzéséig Csehország és Lengyelország látja el ezt a feladatot szeptember 1-től.

védelmi találkozó
Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Jaroslav Naď
Fotó: Somogyi Szilárd

A Magyar7-nek nyilatkozva Jaroslav Naď elmondta, nem csak egy lehetőségről van szó, hanem konkrét lépések sorozatáról, amelyek a jogi és technika feltételek szerződésbe foglalásával kezdődnek. Ez egy viszonylag időigényes folyamat, ezért lapunk konkrét kérdésére, mikor várható a csatlakozás, a miniszter elmondta, ma még nem lehet pontos időpontot meghatározni.

Ma az első lépés történt meg, azaz a két tárcavezető megegyezett, hogy hivatali apparátusukat utasítják az ezzel kapcsolatos munkák elkezdésére. A szlovák védelmi miniszter elmondta, nagyon pozitívan értékelik, hogy Magyarország részéről jött a csatlakozással kapcsolatos kezdeményezés.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a témához lapunk számára hozzátette, hogy a magyar légierő jelenleg a már évek óta tartó, nagyon sikeres balti légtér-rendészeti feladatokkal van lekötve és annak lejártával az ott szerzett kiváló tapasztalatokat más országok irányába is fel lehet használni. Most közösen Szlovákiával megvizsgálják, hogy a majdan előálló helyzetben Szlovákia számára ez szükséges lesz-e.

szalay
A miniszterek válaszolnak a Ma7.sk kérdéseire
Fotó:  Somogyi Szilárd
A tárcavezetők elmondták, hogy parlamentjeik szinte egyidőben kezdik el e héten a munkát, Budapesten elkezdődik a törvényhozás őszi időszaka, Pozsonyban pedig kedden folytatódik a soros ülés. Tudatában vannak annak, hogy figyelem irányul rájuk, hiszen Szlovákia és Magyarország azon három ország közé tartozik, amelyek nem hagyták még jóvá Finnország és Svédország NATO-hoz való csatlakozását.

A magyar miniszter elmondta, kormánya már jóváhagyta a csatlakozási kérelmet, a parlament viszont nagyon elfoglalt a uniós elvárásokkal kapcsolatos munkákkal, illetve az energiaválság jelentette feladatokkal, de reméli, hogy mindezek ellenére a két északi állam csatlakozási kérelme mielőbb napirendre kerül. Szlovák kollégája Jaroslav Naď hasonló helyzetben van, úgy érzi, Pozsonyban már korábban is sor kerülhetett volna erre,  viszont reményét fejezte ki, hogy akár már e héten kedden a pozsonyi parlament nagy többséggel adja majd áldását a csatlakozási kérelmekre.

A sajtótájékoztatón természetesen szóba került az orosz agresszió kérdése, ezzel kapcsolatosan mindkét miniszter kijelentette, hogy bár más lépésekkel, de mindkét ország célja a béke megteremtése.

nad
Magyar és szlovák zászló Jaroslav Naď hajtókáján
Fotó:  Somogyi Szilárd

Közös aktivitásként elmondta, hogy szóba került annak a lehetősége, hogy Magyarországgal közösen Szlovákia területén képezzenek ki ukrán katonákat. Naď hangsúlyozta, hogy a két tárca között baráti a viszony, a sajtótájékoztatón magyar kollégáját folyamatosan Kristófnak szólította, s megfigyelhettük, hogy a szlovák miniszter zakójának hajtókáján egy magyar-szlovák zászlót ábrázoló jelvény volt.

A magyar védelmi miniszter szintén elismerőleg szólt a két ország védelmi kapcsolatairól, elmondta, a két ország földrajzilag, történelmileg és geostratégiai érdekek alapján közel áll egymáshoz. Elismerőleg szólt arról, hogy Szlovákia már az idén, Magyarország pedig 2023-ban eléri a GDP 2%-ának védelmi fejlesztésekre előirányzott szintjét.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.