2023. május 15., 14:26
Frissítve: 2023. máj. 15. 19:11

Magyarokat szállított a D2-es autópályán karambolozott autóbusz, ötvennél is több sérült lehet

Ahogy arról korábban beszámoltunk, súlyos autóbaleset történt Szlovákiában, egy kamion és egy autóbusz ütközött. Az első hírek szerint a D2-es autópályán történt balesetnek egy halálos áldozata és legalább ötven sérültje van. Időközben a magyar külügy arról tájékoztatott, magyar autóbusz szenvedett balesetet.

Pozsony
Fotó: Pozsonyi rendőrség Facebook-oldal
Nem sokkal este hat óra után helyreállt a forgalom a D2-es érintett szakaszán.
Zuzana Čaputová államfő hétfőn részvéttáviratot küldött Novák Katalin magyar államfőnek a magyarországi utasokat szállító autóbusz D2-es autópályán történt tragikus balesetét követően – tájékoztatta a TASR-t Lukáš Laczko, az elnöki hivatal kommunikációs osztályának munkatársa. „Az államfő mély megrendüléssel fogadta a halálos áldozatot követelő tragikus balesetről szóló hírt. A saját, illetve Szlovákia állampolgárainak nevében részvétét fejezte ki Magyarországnak, és mindenekelőtt az elhunyt családjának, a sérülteknek pedig gyors felépülést kíván” – közölte Laczko. 
Érkeznek az információk a sérültek állapotáról. Úgy tudni, tíz sérültet szállítottak a Pozsonyi Egyetemi Kórházba (UNB) a hétfőn, a D2-es autópályán történt buszbaleset után. Nyolc sérült kritikus állapotban van – közölte a sajtótájékoztatón Alexander Mayer, a kórház igazgatója. A többi sérültet a malackai, a nagyszombati és a szakolcai kórházban látták el.
A noviny.sk úgy tudja, a baleset egyetlen halálos áldozata egy 56 éves férfi. A helyszínen mindkét, balesetben érintett jármű sofőrét tesztelték, egyikük szervezetében sem találtak alkoholt.
A magyar külügy tájékoztatása szerint az autóbuszon miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak.
Menczer Tamás magyar külügyi államtitkár közösségi oldalán arról tájékoztatott, a balesetnek 13 súlyos, 8 közepes és 37 könnyebb sérültje van.
Úgy tudni, a baleset során többen a roncsok között rekedtek. Őket a helyszínre érkező tűzoltók mentették ki az autóbuszból.
A szlovák Markíza információi szerint négy súlyos sérültje van a balesetnek, őket három különböző egyetemi kórházba szállították. Az utasok közül sokan könnyebb sérüléseket szenvedtek, őket egy helyszínre érkező autóbuszból kialakított egészségügyi állomáson látják el. A helyszínre klinikai szakpszichológusok is érkeztek.
autóbuszbaleset D2-es
Fotó:  Facebook/Air-Transporte Europe

Menczer Tamás a külügyminisztérium államtitkára az MTI-nek megerősítette, magyarok utaztak az autóbuszban.

Az MTI azt írja, a mentés zajlik, és a magyar külügy kollégái a helyszínen vannak.

Baleset Pozsonyzávodnál
Fotó:  TASR

Egyelőre nem tudni, pontosan mi, illetve ki okozhatta a balesetet. Szlovák sajtóhírek szerint a balesetben érintett kamion a pihenőből hajtott ki, amikor az autóbusz teljes sebességgel a hátuljába csapódott.

A belügyi tárca hivatalos közlése szerint egy halálos áldozatról és 59 sérültről tudnak.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.