2021. február 22., 15:18

Magyarok vagyunk. Szabadok vagyunk. - VIDEÓVAL

Hat közéleti szereplő indított online kampányt a magyar nemzetiség szabad vállalása mellett. Bandor Éva, Borbély Alexandra, Varga Anikó, Gál Tamás, Forró Krisztián és Sólymos László szerepelnek abban a kampányvideóban, ami ma jelent meg az egyik közösségi oldalon.

Szlovákiában február 15-e és március 31-e között lehet önállóan részt venni a tízévenkénti népszámláláson, ahol a nemzetiség és az anyanyelv megadására is lehetőség nyílik. Újdonság, hogy idén először a nemzetiség kapcsán a népszámlálásban résztvevők kifejezhetik kötődésüket egy másik nemzetiséghez. Ennek megítélése sok vitát eredményezett az elmúlt hetekben. 

A kampányfilmben szereplő négy elismert színész és két politikus arról beszélnek, hogy a 21. században magyarnak lenni és élni Szlovákiában természetes és ennek vállalása a szabadságot jelenti, ugyanakkor ez a tény, nem lehet ok mások kizárására, és nem adhat okot negatív megkülönböztetésre. 

“Sokszor mások akarják megmondani, hogy minek érezzük magunkat. Ezzel soha nem értettem egyet. Szabad vagyok, szabadon választok” - mondja Borbély Alexandra a videó elején, amelyet Bandor Éva így zár: “Fontos a múlt, de a jövő fontosabb. Nem nehéz a választás, válaszd önmagad!”.

Megosztás
Címkék