2022. június 8., 17:07

Magyar családokat hívogat a Nyitrai Kálvária

Magyar családok találkozójára készülnek a Nyitrai Egyházmegyében. Az Első Magyar Katolikus Családi Napnak a Nyitrai Kálvária ad otthont június 18-án. Az alapvetően egyházi rendezvény erős nemzetépítő szerepet is kap.

Első Katolikus Családi Nap Nyitra
Galéria
+1 kép a galériában
Illusztrációs felvétel
Fotó: Zeman István

Hagyományteremtő szándékkal álltak neki az Első Magyar Katolikus Családi Nap megszervezésének a Nyitrai Egyházmegyében. A rendezvény a Szentatya által meghirdetett családok éve időszak egyik záróakkordjaként tudható be. A keresztény szellemben összeállított minőségi program a közösség minden tagját megcélozza, és szerte a Felvidékről hívogatja a magyar családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

„A rendezvény elsősorban egyházi jellegű, mindamellett viszont nemzetépítő is. Meggyőződésem, hogy akkor tudunk csak valóban jó magyarok lenni, ha elsősorban jó emberek vagyunk és megéljük keresztény hitünket.

Szent István királyunk is erre intett. A magyar családi nap így nem politika, hanem sokkal inkább hit és közösségépítés. Várunk minden jóakaratú embert, hogy jó kedvben együtt lehessünk, hogy közösen imádkozzunk, szórakozzunk, nevessünk. Hogy barátságokat építsünk, hogy közösséget alkossunk! Lényeg, hogy a magyar családok akarjanak és tudjanak is hol találkozni” – jegyzi meg a főszervező, dr. Zeman István, egyházjogász, egyetemi tanár, a zoborvidéki magyar ajkú katolikus hívek mozgatórugója.

Első Katolikus Családi Nap Nyitra
Illusztrációs felvétel
Fotó:  Zeman István

A programot közösen szervezi főtisztelendő Hegyi Péter atyával és zoboralji aktivistákkal. Hozzáteszi, a magyar családi nap ötletét Viliam Judák, nyitrai megyéspüspök is örömmel fogadta és támogatja. A szervezők levelezéséhez egy írást is csatolt, amelyben kéri a papságot – Pozsonytól Kassáig – támogassák és hirdessék e páratlan rendezvényt híveik körében. Több, mint 160 plébániára érkezett meg a kérés. Sőt, a megyéspüspök személyesen is részt vesz a rendezvényen és áldását adja a magyar családokra.

A Nyitrán – az ősi városban, az egyházmegye szívében – megrendezésre kerülő magyar családi nap azért is fontos, mert mindezidáig nem volt hasonló magyar ajkú program szlovákiai egyházmegyékben.

A rendezvény hátterében az áll, hogy a 2021.március 19-től egészen 2022. június 26-ig tartó időszakot a Szentatya a családok évének hirdette meg. Az alkalom végéhez közeledve arra biztatta a híveket, hogy 2022. júniusában, a család éve ünnepi lezárásának részeként minden egyházmegyében szervezzenek nagy családi programokat, eseményeket, találkozókat. A pandémia és a közeli háború, valamint a romló gazdasági helyzet mérhetetlenül leterheli a családokat, az egyháznak ezért most még jobban kell törődnie a családokkal – jegyzi meg Zeman István, Ferenc pápát idézve.

Hozzáteszi, észre kell vennünk a sok gondot, melyekkel a családok és a házaspárok ma küzdenek.

Sajnos a társadalmat kimerítik a liberalizáló tendenciák is, melyek bizony még a hívek között is súlyosan torzítják a család nemes eszményképét. A katolikus egyház részéről ezért is olyan fontos, hogy kiálljon a család nélkülözhetetlen fontossága mellett, nem félve a jelen idők ellenszelétől. Mert a család egy olyan alap, olyan támogató erő, mely az egész emberi és társadalmi közösség pótolhatatlan kincse kell, hogy maradjon” – magyarázza a magyar családi nap ötletének fontosságát Zeman István.

Az első magyar katolikus családi napnak a Nyitrai Kálvária zarándokközpont ad otthont. Előzetesen minden rendezvény kültéri lesz. A magyar zarándokoknak rendelkezésre áll majd a Nagyboldogasszony-kegytemplom, a szabadtéri oltár és az előtte fekvő füvesliget is, ahol a rendezvényi fősátor lesz majd felállítva, de a családi program több része a közeli kis erdőben és a zarándokközpont belső kertjében is zajlani fog. Ha pedig rossz idő lenne, akkor ki tudják használni a missziós ház benti termeit. Szeretettel várnak minden magyar családot és minden korosztályt!

A részletes program:
10.30 – Ringató foglalkozás Danczi Mónikával – játékok és dalok a legkisebbeknek
11.00 – Ketten – Göbő Anna és Göbő Sándor koncertje a főszínpadon /rendezvénysátor/
Családi vetélkedők és játékok a zarándokközpont több helyszínén
12.00 – Dr. Papp Miklós görögkatolikus pap, erkölcsteológus, egyetemi docens, a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézet vezetőjének előadása a család értékéről és nehézségeiről mai világunkban /rendezvénysátor/
Gyerekeknek külön műsorok  – vetélkedők, játékok, állatsimogató, solymászat, kézműves foglalkozások, Szent György Lovagrend Zoboralja Apródai bemutatója – egészen a szentségimádásig
13.30 – Dr. Csókay András, nemzetközi hírű magyar idegsebész és felesége tanúságtétele a családról, gyermekvállalásról, életvédelemről /rendezvénysátor/
Szentgyónási lehetőség
15.00 – Ünnepi szentségimádás családjainkkal, családjainkért /szabadtéri főoltár/
15.30 – Ünnepi főpapi szentmise, oltártestvéreivel bemutatja ft. Fazakas Márton Zoltán csornai premontrei apát, a híveket külön üdvözli és áldást ad őexcellenciája Judák Viliam nyitrai megyéspüspök /szabadtéri főoltár/
17.00 – Az Ifjú Szivek Táncszínház ünnepi előadása /rendezvénysátor/
18.30 – Agapé.
Első Katolikus Családi Nap Nyitra
A rendezvény plakátja
Fotó:  Zeman István
Első Katolikus Családi Nap Nyitra
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.