2022. június 11., 10:05

Maffia körhinta

A Legfelsőbb Bíróság július 11-én tárgyal Alsóhatár egykori polgármesterének, Dora Ferencnek a fellebbezéséről, akit tavaly nem jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítéltek különböző súlyos bűncselekmények: a Sátor bandaként elhíresült bűnszervezet számára elkövetett gyilkosságok megrendelésében, gazdasági jellegű visszaélésekben való közreműködése okán.

Otthon várja a következő tárgyalást
Fotó: TASR/ma7
Alsóhatár egykori polgármestere Dora Ferenc lábbilincset kapott

Ezenkívül teljes vagyonelkobzásra és három évig tartó megfigyelésre is ítélték. A bíróság további három személyt is bűnösnek talált, egy esetben eltekintett a büntetés kiszabásától.

25 év börtönt kapott a volt polgármester fia, ifjabb Dora Ferenc is, akit két gyilkosság megrendelésével és gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádoltak meg.

Egyik tettestársuk, Alföldi László ugyancsak 25 évet kapott két gyilkosság végrehajtásáért és drogokkal elkövetett bűncselekményekért. Szamaránszky Roland esetében a bíróság eltekintett a büntetés kiszabásától, miután őt már korábban 18 év börtönre ítélték. Valamennyien a legszigorúbban őrzött börtönben kell, hogy letöltsék büntetésüket.

Dora Ferenc még a 2000-es évek elején annak a Sátor bandának a megbízásából követett el súlyos bűncselekményeket, amely legalább száz – más források szerint kétszáz – személy eltüntetéséért, meggyilkolásáért felelős. A banda több esetben kényelmetlenné vált bűntársaiknak sem kegyelmezett, de végeztek azokkal a személyekkel is, akiket strómanokként használtak fel különböző bűnügyek végrehajtásában. Erről a banda egyik korábbi tagja, Bugár György beszélt a nyomozóknak. Elmondta azt is, hogy egy-egy ilyen gyilkosságért 3 millió koronát kapott az elkövető.

Az ügy legújabb "érdekes" fejleménye volt, hogy amikor a Legfelsőbb Bíróság ez év március 3-án szabadlábra helyezte Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészt, a következő napon kiengedte a börtönből Dora Ferencet is, akinek a lábára nyomkövető eszközt, úgynevezett lábbilincset szereltek. Így házi őrizetben várhatja a júliusi tárgyalást.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.