2020. december 1., 12:16

Ma van az AIDS-ellenes harc világnapja - Az EU-s országok közül Szlovákiában van a legkevesebb fertőzött

Az év elejétől egészen októberig összesen 58  HIV-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában. Ebben az időszakban egy betegnek volt immunhiányos szindrómája, és egy ember halt bele a fertőzésbe.

HIV-fertőzés, AIDS

Ma van az AIDS világnapja, Zuzana Eliášová az egészségügyi minisztérium szóvivője ma ezzel kapcsolatosan tájékoztatott.

Eliášová szerint Szlovákiában van a legkevesebb HIV-fertőzött a többi EU-s országhoz képest, de az utóbbi időben az esetszámok egyre növekednek.

A szóvivő elmondta, a legtöbb fertőzött Pozsony megyéből kerül ki. Hozzáteszi, hogy az első eset óta, amelyet 1985-ben azonosítottak, idén októberig összesen 1253 fertőzöttet regisztráltak. Ezek közül 127 embernél a HIV-vírus átalakult AIDS betegségre.

Mind ez idáig Szlovákiában 75 ember halt meg a betegségben, ebből 56-an voltak AIDS stádiumban.

A statisztikai adatok szerint az eddig pozitív esetek közül 71,25%-ban a betegséget homoszexuális közösülés útján kapták el, 20,3%-ban pedig heteroszexuális kapcsolat útján terjedt tovább.

Az egészségügyi tárca vezetője, Marek Krajčí (OĽANO) hangsúlyozta a megelőzés szükségességét a betegség elleni küzdelemben. Elmondása szerint a tesztelés elengedhetetlen eszköz. Krajčí hozzátette, ez is elősegítheti azt, hogy minden HIV-fertőzött teljes és produktív életet élhessen.

Ján Mikas, a tisztifőorvos arra emlékeztet, hogy aki úgy érzi, elkaphatta a vírust, nem késlekedhet a teszteléssel.

Mikas felhívja a figyelmet arra, hogy a HIV fertőzés ma már kezelhető, de még mindig gyógyíthatatlan betegségnek számít.

Az országban több tesztelési szűrőpontra is van lehetőség. Ilyen például a Nemzeti Referencia Központ a Pozsonyi Orvostudományi Egyetemen, illetve több regionális közegészségügyi iroda, valamint néhány klinikai mikrobiológiai tanszék is rendelkezésre áll.

Eliášová azt is elmondta, háziorvosok segítségével is lehet teszteltetni, ők leveszik a vért, majd továbbküldik a megfelelő laborokba.

Mind a 36 regionális közegészségügyi hivatal telefon vagy email-es tájékoztatást nyújt. Mikas elmondta, tavaly

összesen 871 telefonos konzultációt nyújtottak a regionális hivatalok. A tanácsadó központok 11 kiválasztott regionális központon belül működnek, amelyeket az ügyfél személyesen is felkereshet.

Eliášová összegezte a betegség főbb ismertetőjegyeit. Az AIDS egy immunhiányos betegség. A HIV-vírus az emberi immunrendszert támadja, így a szervezet legyengül, nem tud védekezni más betegségekkel szemben. A HIV fertőzés végstádiuma az AIDS, amely az immunhiányos szindróma, amikor is számos egészségügyi probléma, más fertőzés és onkológiai betegség jelentkezik.
Megosztás
Címkék