lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. augusztus 30., 13:18

Ma van a jelöltlisták leadásának utolsó napja

Kedd éjfélig kell leadniuk a jelöltlistákat a pártoknak és a független jelölteknek az őszi összevont önkormányzati választásokra. Szintén a mai napig lehet jelölteket állítani a helyi és a megyei választási bizottságokba.

választás
Fotó: MTI

„Az önkormányzati választásra a listát a helyi választási bizottság jegyzőjének kell eljuttatni írásos formában, a megyei választásra a megyei választási bizottság jegyzőjének írásos és elektronikus formában” – tájékoztatott korábban Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője.

Függetlenként vagy politikai párt támogatásával indulhatnak a jelöltek a település polgármesteri székéért, a megyeelnöki posztért vagy a képviselői tisztségért. A pártok koalícióba tömörülhetnek és közös jelöltlistát állíthatnak.

A függetlenként induló megyei képviselő-jelölteknek 400 támogató aláírást is le kell adniuk, a független megyeelnök-jelölteknek pedig 1000 aláírást.

Az önkormányzati választáson induló képviselőjelöltnek helyi lakosnak kell lennie, és legkésőbb a választás napjáig be kell töltenie a 18 életévét. A polgármesterjelöltnek is helyi lakosnak és minimum 25 évesnek kell lennie.

A megyei képviselőjelölt hivatalosan bejegyzett lakhelyének a kerületben kell lennie, és 18 évnél idősebbnek kell lennie. A megyeelnökségért induló jelöltnek is a megye területén kell laknia, és a választás napjáig be kell töltenie a 25. életévét.

Az önkormányzati és megyei választást október 29-én tartják. A jelöltlistákat augusztus 30-ig lehet benyújtani. A választási kampány már folyik, 48 órával a választás napja előtt kampánycsend lép érvénybe.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.