2021. január 22., 11:14
Frissítve: 17:07

Ma döntöttek Monika Jankovská sorsáról, őrizetben marad

A Besztercebányai Speciális Büntetőbíróság ma dönt Monika Jankovská szabadon bocsátásról.

Fotó: TASR

Monika Jankovská szabadlábra helyezését még néhány napja kérelmezték a bíróságon.

Rövid idő után az ügyész

2020. január 22-re tűzte ki a határozatról szóló döntést.

A volt államtitkár ellen a NAKA tavaly márciusi Vihar elnevezésű akciója után emeltek vádat, azóta van előzetes letartóztatásban.

Legutóbb, október elején, a Legfelsőbb Bírósága elutasította Monika J. és Richard M. bírók panaszait, amelyeket annak idején a Besztercebányai Specializált Büntetőbíróság állásfoglalása ellen nyújtottak be. A Legfelsőbb Bíróság ezt követően megerősítette, hogy mindketten őrizetben maradnak 2021. március 11-ig.

A NAKA tavaly március 11-én a Vihar akció részeként 13 bírót vett őrizetbe. A vádak korrupciós bűncselekményekre, az igazságszolgáltatás függetlenségébe való beavatkozásra és az igazságszolgáltatás akadályozására vonatkoztak. Monika J.-vel kapcsolatban további vádak merültek fel a tavaly októberi Szélvihar elnevezésű akció után.

Monika Jankovská jogi képviselője ebben az ügyben Peter Erdős,

aki szerint ügyfele mindent bevallott, más személyekről is mindent elmondott, illetve aktívan együttműködött a hatóságokkal, ezért indokolt a szabadlábra való helyezése.

Jankovská 2020 májusa óta kérte a rendőrséggel való együttműködés lehetőségét. Még egy levelet is írt, Branislav Zurian, a NAKA vezetőjének címezve.

A levélben felajánlotta, segít elkapni azokat, akik ebben az ügyben érintettek. Zurian ezzel kapcsolatban megkereste Valéria Simonová ügyészt, aki nem akarta, hogy Jankovskát meglátogassák a börtönben. Az ügyész hónapokig nem volt hajlandó meghallgatni Jankovskát. A NAKA vezetője, Branislav Zurian később a Legfelsőbb Bíróságot is felkereste és erősen bírálta az ügyész munkáját.
Monika J. volt államtitkár őrizetben marad. Erről pénteken döntött a Speciális Büntetőbíróság besztercebányai részlege előkészítő eljárásának bírója, aki nem tett eleget a gyanúsított szabadlábra helyezés iránti kérelmének.

 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.