2020. december 19., 17:02

Lockdown Szlovákiában. Sok lesz az úticélunkra kíváncsi rendőr az utcákon

December 19-től december 29-ig kijárási tilalom van érvényben az országban. A legtöbb üzlet bezárt, kivéve az alapszükségleti cikkeket kínáló boltokat. A rendőrség is fokozottan figyel a kijárási tilalom betartására.

Fotó: TASR

Ha a napokban kilépünk az utcára, nagyobb eséllyel találkozunk rendőrrel, mint még akár pár nappal ezelőtt is. Ellenőrizni fogják a kijárási tilalom és karantén betartását, a maszkviselést. Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számítsunk a forgalmasabb utakon is.

A rendőrök górcső alá veszik a vasútállomásokat, az üzletek környékét és minden olyan helyet, ahol nagyobb tömegben fordulnak elő emberek.

Az ellenőrzésekről a megbízott rendőrfőkapitány, Peter Kovařík döntött, s az intézkedésekről Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő tájékoztatott. Fontos figyelmeztetés, hogy aki megszegi a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat, az pénzbírságra számíthat.

Ne lepődjünk meg tehát, ha az élelmiszerboltok és drogériák környékén, vagy a pályaudvarokon, esetleg a csomagküldő szolgálatok kirendeltségein felbukkannak a rendőrök.

Bárdyová figyelmeztetett a rendőrséggel való kommunikáció fontosságára.

A rendőrök rákérdezhetnek az úticélunkra, ezért nem árt, ha van nálunk munkahelyi igazolás, munkaszerződés, bírósági végzés a gyermekelhelyezésről, bolti számla és egyebek. Ezeket ugyan nem vagyunk kötelesek magunknál hordani, de nagyban megkönnyítik az ellenőrzést, ezekkel tudjuk bizonyítani, hová is indultunk.

A rendőrség helyszíni bírságként 1000 euróig terjedő összeget szabhat ki, közigazgatási eljárás során pedig akár 1659 pénzbüntetést is kaphat, aki megszegi a kijárási tilalmat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.