2020. június 19., 17:58

Lipšic biztos benne, hogy nem módosították a Threemát

Ha a Threema-kommunikációt bárki is kiegészítette volna, akkor kifejezetten inkrimináló, a gyilkosságot érintő kijelentéseket is tartalmazna. Az a tény, hogy ehelyett csupán utalások, metaforák és bizonyos találkozókra utaló megjegyzések vannak benne, bizonyítja, hogy nem módosították utólag.

Daniel Lipšic
Fotó: TASR

Ezt Daniel Lipšic, a Kuciak-család megbízottja jelentette ki pénteken, Marian K. vádlott vallomására reagálva.

A Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt pénteken folytatódott a Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében indított per. Marian K. után a másik vádlottat, Alena Zs.-t hallgatja ki a bíróság.

Lipšic szerint Marian K. azért is vonta kétségbe Peter Tóth tanú szavahihetőségét, mert a váltóhamisítási ügyben a szenátus főleg az ő vallomására támaszkodva hozott ítéletet. Hangsúlyozta: ugyanez érvényes a Threema-kommunikációra is, amelyet az Emil Klemanič vezette szenátus is idézett az ítélet indoklásában.

Lipšic rámutatott: Marian K. a pénteki vallomásában először „közeli emberének” nevezte Tóthot.

A vádlott arról beszélt, hogy egy jósnő figyelmeztette: el fogja árulni őt egy hozzá közel álló személy. A vállalkozó ezt a személyt utólag Tóthtal azonosította. Később a bíróság előtt azt állította, hogy Tóth soha nem állt közel hozzá, és nem volt a bizalmasa. Ezzel kapcsolatban Lipšic megjegyezte, hogy Marian K. Tóthra bízta a privát mobiltelefonját, amely tele volt inkrimináló információkkal.

A kihallgatás előtt Marek Para, Marian K. ügyvédje egy új bizonyítékot terjesztett elő, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) operatív jelentését. Para szerint ez utóbbi bizonyítja, hogy a NAKA 2019 novemberében, vagyis hetekkel a Marian K. és társai elleni vádemelés után még mindig foglalkozott a Kuciak-gyilkosság alternatív verzióival is. Lipšic szerint a jelentésből nem következik semmi ilyesmi. „Tartalmaz a gyilkosság egyik elkövetőjével kapcsolatban egy utalást, de ennek nincs köze a gyilkosság megrendeléséhez, vagy bármilyen, a ma tárgyalt üggyel kapcsolatos dologhoz” – magyarázta Lipšic. A jelentést még nem olvasták fel a bíróságon, annak tartalma tehát nem ismert sem az újságírók, sem a nyilvánosság előtt.

A vád szerint Marian K. rendelte meg az újságíró-gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett. A további vádlottak Miroslav M., akit már nem jogerősen elítéltek, továbbá Tomáš Sz. és Alena Zs.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.