2023. december 18., 20:42

Lipšic: Az Alkotmánybíróság egyszer sem marasztalta el a Speciális Ügyészi Hivatalt eljárás megindítása miatt

Az Alkotmánybíróság egyszer sem marasztalta el a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészeit eljárás megalapozatlan megindítása miatt – szögezte le Daniel Lipšic, a különleges ügyészség vezetője. Hozzátette, az sem igaz, hogy az Alkotmánybíróság 30 esetben állapította meg, hogy a különleges ügyészség megsértette volna valamelyik vádlott emberi vagy szabadságjogait.

Daniel Lipšic
Fotó: TASR
Az ÚŠP tevékenységével kapcsolatban 2022-ben és 2023-ban 274 panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz, és összességében csupán hét esetben állapította meg, hogy az ügyészi eljárás során sérültek a panaszos jogai, ebből négy esetben az eljárás elhúzódásáról volt szó”

– folytatta Lipšic.

Hozzátette, éppen a különleges ügyészség munkájából és a hozzá tartozó ügyekből adódik, hogy több panaszt nyújtanak be ellene, mint más ügyészségek ügyészei vagy a bíróságok ellen.

Ennek ellenére közvetlenül csak hét esetben mondta ki az Alkotmánybíróság az emberi jogok megsértését”

– foglalta össze a különleges főügyész.

A büntetőügyekben első fokon eljáró kerületi ügyészek is tiltakoztak a különleges ügyészség megszüntetésének terve miatt. Rámutattak, negatív hatásai lehetnek, ha a szerteágazó és súlyos bűncselekmények ügyében folytatott eljárások felügyelete más ügyészekhez kerül.

Szakmai szempontból megalapozottnak tartjuk a tervezett törvényi változások bírálatát, mivel ilyen rövid idő alatt rendkívül nehéz lesz minden összefüggésükben teljesen átlátni az egyes bűncselekményeket”

– írta közös tiltakozó levelében 25 ügyész.

Emellett a folytonosság fenntartását hangsúlyozták a már folyamatban levő büntetőügyekben, tehát azt, hogy azokat a különleges ügyészség jelenlegi ügyészeinek kell végigvinniük. Továbbá alapos szakmai vitát akarnak a tervezett büntetőjogi módosításokról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.