lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. november 30., 11:35

Lezárja az ukrán határt Felsőnémetinél pénteken a szlovák fuvarozók szervezete

Határozatlan idejű kamionos blokádot hirdetett és pénteken délután három órától lezárja a szlovák-ukrán határt Felsőnémetinél a szlovák fuvarozók szervezete a Szlovák Szállítmányozók Uniója (UNAS).

blokád
Fotó: TASR

A fuvarozói szervezet a blokáddal azt akarja elérni, hogy az Európai Bizottság (EB) azonnali hatállyal vezesse vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélyeket, amelyeket az EB az ukrajnai konfliktus kezdetét követően törölt el. Az UNAS két héttel korábban Felsőnémetinél már tartott egy egyórás figyelmeztető blokádot a lengyel-ukrán határt már hetek óta lezárva tartó lengyel szállítmányozók támogatására.

„A tiltakozó akciónkkal arra akarunk rámutatni, hogy a kialakult helyzetre azonnali megoldások kellenek” – írta állásfoglalásában az UNAS. Rámutattak: azzal. hogy az EB az ukrajnai konfliktus kezdetét követően az ukrán fuvarozók számára eltörölte a szállítmányozási engedélyek addig alkalmazott rendszerét, teljesen ellehetetlenítette a szlovákiai fuvarozókat.

A blokádot az UNAS azt követően jelentette be, hogy követeléseikről egyeztetett a közlekedésügyi tárcával, amely állásfoglalásában azt írta: tiszteletben tartják a fuvarozók sztrájkhoz való jogát, s a szervezettel abban egyeztek meg, hogy a blokádra úgy kerül majd sor, hogy az a lehető legkevésbé zavarja meg a határ környékén lakók életét.

Az UNAS bejelentése szerint a blokádra úgy kerítenek sort, hogy a kamionforgalmat korlátozzák, óránként csak négy kamiont átengedve a határon. Hozzátették: a blokáddal nem akadályozzák majd a humanitárius és katonai segélyek, illetve az élő állatokat vagy hűtött árut szállító teherforgalom áthaladását.

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.