2022. január 3., 13:22

Lengvarský ománi üdülése borzolja a kedélyeket. Jár neki a pihenés, vagy inkább itthon kellett volna maradnia?

Nagy vihart kavart, hogy az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský ezekben a vírus sújtotta napokban egyenesen Ománba ruccant ki szilveszterezni. Egyesek leszedik róla a szenteltvizet, míg mások szerint neki is joga van évente egyszer pihenni, elutazni akár távolabbi országba is. Vajon stratégiai hibát követett el a miniszter, amit Szlovákia lakosai nem bocsátanak meg neki?

Vladimír Lengvarský
Fotó: TASR

A leghangzatosabb kritikát, ki más, mint Igor Matovič pénzügyminiszter, exkormányfő fogalmazta meg:

Mint egészségügyi miniszter szégyellnék most valahol a strandon mutatkozni és úgy tenni, hogy minden rendben van”.

Hogy is van ez? Hibázott vagy sem a tárcavezető azzal, hogy elutazott? Mert mi van, ha egyszerűen csak egy kis kikapcsolódásra vágyott egy ultranehéz év után.

Az eddigi reakciók azt mutatják, ahány szakértő, annyi vélemény. Vannak, akik szerint Lengvarskýnek idehaza kellett volna üdülnie, s ezzel a nagy bajban lévő hazai turizmust támogatnia. Mások úgy vélik,  a miniszter is csak ember, olyan mint bárki más, joga van arra, hogy egy évben egyszer rendesen kikapcsoljon.

Egyetlen dolog, ami az egészségügyi minisztert felmenthetné az lenne, hogy papucs alatt van és hogy ezt a saját felesége parancsolta neki. Ha ezt a szabadságot saját maga találta ki, akkor a fejében ugyanúgy nincs minden rendben, mint pártfőnökének, Matovič úrnak”

– jegyezte meg Robert Fico a Smer-SD elnöke. Nem sokkal később viszont kiderült, hogy Fico jordánai nyaralásából – erről tanúskodik a DenníkN-n közzétett fotó is – kritizálta Lengvarský ománi üdülését.

De mit gondolnak a szakértők a miniszter ománi üdüléséről? Az orvosszakszervezet elnöke, Peter Visolajský szerint hibát követett el.

Határozottan nem kívánom neki, de kérdezem, ha ne adja az isten, a szabadsága alatt megfertőződik, akkor ugyanúgy kap-e táppénzt, mint az a nővér vagy az az orvos, akik a munkájuk során kórházban fertőződtek meg?

– tette fel kérdést.

A miniszter is szabadságolhat

Nem mindenki tör pálcát a tárcavezető felett. Radovan Bránik, az ismert publicista védelmébe vette. Azzal érvel, hogy Omán a koronavírus terjedése szempontjából sokkal biztonságosabb ország, mit Szlovákia.

A Lengvarskýt bírálók szerinte csak „ráugrottak Matovič és Pellegrini ócska ultrapopulista trükkjére”.

Sokan azt is megkérdezik, milyen jogon kritizálja éppen Fico, aki maga is külföldön üdül.

Tomáš Koziak politológus szerint a két személyt nem lehet egy kalap alá venni. A kormányzó politikusnak ugyanis jóval több kötelessége van, nem is beszélve az egészségügyi miniszterről.

Másfelől viszont az is tény, hogy Robert Fico oltatlanul utazik, ami sokkal nagyobb probléma. Felmerül a kérdés, vajon be fogja-e tartani a karantént? Az ő bírálata éppen ezért meglehetősen álszentnek tűnik.

Nem tisztességes ez a szlovákiai vállalkozókkal szemben

Peter Visolajský, az orvosszakszervezet vezetője szerint azzal nincs semmi gond, hogy mindenkinek joga van a pihenésre.

Inkább abban látja a problémát, hogy a szlovákiai vendéglátóipar és turizmus tönkremegy, mert régóta be vannak zárva, és nem tisztességes, hogy a kormány tagja, aki a bezárásukról döntött, külföldi éttermeket és szállodákat juttat jövedelemhez.

Szerinte ezzel nagyon rossz példát mutat a miniszter a lakosságnak. Semmi gond, ha itthon minden be van zárva, külföldön, más országokban ezek a szolgáltatások elérhetők. Olyan gesztus ez, ami mindenképpen tisztességtelen a hazai gasztrovállalkozókkal szemben.

Omán biztonságosabb, mint Szlovákia

Radovan Bránik úgy véli, a miniszter is csak ember, aki szabadságolni is szokott. Az olyan erkölcscsőszök, mint Matovič, Pellegrini és többiek felháborodva mondják, hogy ők külföldi nyaralásra nem mennének, és ha mégis, most, ebben a helyzetben biztosan nem.

De hová is utazott Lengvarský? Ománba, egy olyan országba, ahol szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint nálunk és ahol 10 százalékkal nagyobb a lakosság átoltottsága, mint Szlovákiában. Annak az esélye, hogy Ománban valaki megfertőződik, 67-szer alacsonyabb, mint Szlovákiában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!