2021. december 29., 11:30

Lengvarský január-február fordulójára várja a negyedik hullám tetőzését

A szlovák egészségügyi miniszter szerint az omikron okozta negyedik járványhullám tetőzése  2022 első két hónapjának fordulójára várható. A TASR-nek adott évértékelőjében elmondta, nem hiszi, hogy emiatt meg kellene hosszabbítani a veszélyhelyzetet.

Vladimír Lengvarský
Fotó: TASR

Vladimír Lengvarský szerint az omikron terjedése rendkívül gyors lesz. Hozzátette: még mindig elég keveset tudunk az új vírusmutánsról.

Amit viszont tudunk, az az, hogy a népességünk nincs eléggé átoltva. Ez azt jelenti, hogy lakosság nagy részének, elsősorban az időseknek az érzékenysége magas, akár a deltára, akár az omikronra. A kórházak megtelésének veszélye fenyeget”

– mondta el.

Arra számít, hogy az omikron rövid idő alatt fertőz meg nagyon sok embert. Nemcsak a kórházak megtelésétől tart, hanem attól is, hogy nagy tömegek eshetnek ki egyszerre a munkából a megfertőződés miatt, ami különösen a kritikus infrastruktúrában lenne aggályos.

A miniszter hangsúlyozta, a legújabb tanulmányok szerint a harmadik adag oltás 90 százalékos védettséget nyújt a Covid ellen. De már az első adag vakcina is megerősíti az immunrendszert.

Azt ajánlja, hogy három hónappal a második után vegyék fel az emberek az emlékeztető oltást is. Úgy véli, ha valaki betartja a jelenleg is érvényes szabályokat – e-határ, oltottság, pár napos karantén, PCR-teszt – akkor drasztikus szigorításokra nem lesz szükség.

A tárcavezető úgy látja, a lakosság nagy része megértette, hogy szükséges saját magunk, családunk és mások védelme és ezzel közvetetten a kórházaké is.

Lengvarský megemlítette, hogy a repülőtársaságoknak Szlovákiában már karácsony előtt is ellenőrizniük kellett, hogy az emberek csak PCR-tesztekkel szállhassanak fel a repülőkre. Az omikron olyan gyorsan terjed, hogy azt kontaktkutatással sem lehet megállítani.

Ha lennének olyan vakcinák, amelyek az omikron ellen hatásosak, a minisztérium vásárolna belőlük. A miniszter megjegyezte, a Pfizer már dolgozik egy ilyenen, amiből jövő nyáron tudnánk vásárolni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.