2020. június 23., 19:04
Frissítve: 01:09

Lemondott Praženková, a Bírói Tanács elnöke

Lenka Praženková, a Bírói Tanács elnöke kedden lemondott a hivataláról arra hivatkozva, hogy nem élvezi a tagok többségének támogatását. Az új elnököt a jelenlegi tanácstagok választhatják meg. A tanácsot ideiglenesen Eva Mišíková vezeti. Erről a Bírói Tanács a honlapján tájékoztatott kedden.

Fotó: TASR

Praženková az állásfoglalásában visszautasította, hogy személy szerint ő lenne a felelős az igazságszolgáltatás jelenlegi állapotáért. Úgy véli, a mostani helyzethez olyan problémák vezettek, amelyek már régóta fennállnak.

Elismerte ugyanakkor, hogy a közbizalmat leginkább a 2019 augusztusa óta történt események és a közelmúltban nyilvánosságra jutott információk ingatták meg.

Praženková bízik benne, hogy a Bírói Tanács egy új vezető irányítása alatt hatékony lesz, és képes lesz visszaállítani a bíróságokba vetett közbizalmat. Reméli, hogy a tanács is visszakapja a méltó helyét a társadalomban.

Korábban a Bírói Tanács hat tagja indítványozta Praženková leváltását. Az eljárásra hétfőn, június 29-én került volna sor. A tanácstagok többszörös kötelességmulasztás miatt akarták leváltani az elnöknőt. Azt állítják, hogy Praženková további elnöksége rontaná az igazságszolgáltatás hitelességét és jó hírnevét.

Megosztás
Címkék