2022. január 18., 10:36

Lehet kártérítést kérni a COVID-oltás után fellépő súlyos mellékhatások miatt, csak egyáltalán nem egyszerű

A tvnoviny.sk járt utána annak, egy-egy oltás után bekövetkező súlyos mellékhatást követően milyen lehetőségeink vannak kártérítést igényelni az államtól. Gyakran emlegetett tévedés, hogy a vakcináért senki ne vállalná felelősséget, az állam ugyanis ezt megteszi, más kérdés, hogy egyáltalán nem könnyű hozzájutni a pénzünkhöz.

jog
Fotó: unsplash.com

A szlovák kormány már az oltási kampány kezdetén jelezte, vállalják a felelősséget az esetleges súlyos mellékhatásokért, csakhogy azt is hozzátették, az állampolgároknak maguknak kell kiharcolniuk a kártérítést.

A portál által megkérdezett jogászok szerint ez azonban egy évekig elhúzódó, hosszú ideig tartó folyamat. 

Az első lépés még egészen egyszerű. Ha az oltás után komolyabb mellékhatást tapasztalunk, azonnal jelentsük azt az állami gyógyszerfelügyeletnek (Štátny ústav pre kontrolu liečiv), illetve jó, ha a körzeti orvosunkkal is közöljük, mi történt, hogy nyoma maradjon a bejelentésnek. Az orvosnak azt kell megvizsgálnia először, hogy valóban romlott a bejelentő egészségi állapota, majd pedig arról ad szakvéleményt, hogy mindez a vakcinának tudható be.

A szakértők szerint a mellékhatás bejelentéssel összefüggő jogi eljárás lényege, hogy a panaszosnak bizonyítania kell, a mellékhatást közvetlenül az oltás váltotta ki, tehát nem két független, de egymást követő eseményről van szó.

Ez ugyanakkor korántsem egyszerű, még akkor sem, ha ne adj Isten az oltást követően nem sokkal a páciens életét veszti. Az orvosok legfeljebb lehetséges összefüggésekről beszélnek és a gyógyszerfelügyelet is egy négy fokozatú skálán határozza meg az összefüggés valószínűségét. Egyértelmű igen-nem választ erre a kérdésre senki nem tud adni, emiatt annyira nehéz bizonyítani a bíróság előtt, hogy valóban a vakcináció következtében alakultak ki súlyos mellékhatások és a panaszos jogosult a kártérítésre.

Újabb problémát jelent, hogy kizárólag tartós vagy hosszantartó (ezeket a kategóriákat a törvény határozza meg) következmények esetében lehet kérni kártérítést. Ha valaki elájul vagy rosszul lesz az oltástól, de pár nap múlva már kutya baja, akkor nem.

A kártérítés lehetősége szempontjából "előnyösebb" helyzetben vannak azok, akik az oltás után kórházi kezelésre szorulnak. Itt ugyanis újabb orvosi szakvélemény támaszthatja alá az összefüggést, például akkor, ha a vakcina beadását követően valakit embóliás tünetekkel kénytelenek kórházba szállítani. Fontos megjegyezni, hogy a szlovák állam egyelőre nem adott közre listát arról, mely mellékhatások esetén járhat(!) kártérítés. Ausztriában létezik ilyen lista, ezen többek között a szívizomgyulladás, az anafilaktikus sokk és a szívburokgyulladás szerepel mint súlyos, kártérítésre feljogosító mellékhatás.

Az osztrák kártérítés minimális összege ezer euró, a maximális összeg húszezer euró!

Lényeges különbség továbbá, hogy a nyugati szomszédoknál nem az állampolgárnak kell végig vinnie az eljárást, azt az illetékes hatóságok hivatalból elvégzik, Szlovákiában ilyesmire nincs lehetőség.

Rengeteg pénz és még több türelem

A portál által megkérdezett szakértők szerint nagyjából ez a két dolog kell egy sikeres kártérítési eljáráshoz. Nem csak sok pénzbe kerül az eljárás, de még sokáig is tart, akár évekig is elhúzódhat egy-egy ilyen és semmi sem garantálja, hogy a végén meg is kapja jogosnak vélt kártérítését a páciens. Évekig eltarthat például annak bizonyítása, hogy a panaszos nem szimulált. Ha például a már említett szívizomgyulladás lépne fel, könnyű bizonyítani a mellékhatás meglétét, de nehezebben diagnosztizálható vagy "nem megfogható" tünetek esetén már sokkal nehezebb.

Jogászok szerint csak idő kérdése, hogy az első ügyvédi irodák szolgáltatásként kártérítési eljárásokra vonatkozó megbízásokat vegyenek fel, mondván, az ügyfélnek csak a megítélt pénz x százalékát kell majd ügyvédi honoráriumként megfizetnie. A legtöbb szakértő azt ajánlja, alaposan fontoljuk meg, ha ilyen eljárást indítanánk, hiszen nem biztos, hogy megéri a fáradtságot.

Hogy pontosan mekkora összeget is kaphatunk a mellékhatások kártérítése gyanánt, azt egy pontrendszerrel határozták meg. Az illetékes orvos megvizsgálja a pácienst és egy hosszú listán kipipálja azokat a mellékhatásokat, következményeket és tüneteket, amelyeket igazolhatónak lát. A lista minden eleméhez tartozik egy pontszám, a pontok összege határozza meg a pénz összegét is.

A kártérítést végül az fizeti, aki felelősséget vállalt az oltásokért, jelen esetben a szlovák állam.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.