2020. március 11., 10:58

Leendő kulturális miniszter: Szeretném, ha Lucia Molnár-Satinská lenne a munkatársam kisebbségi ügyekben

Fönntartásai vannak a Kisebbségi Kulturális Alap döntéshozói tevékenységével, és elhanyagoltnak tartja a kulturális örökség megőrzésének témáját is. Kinevezése előtt nyilatkozott portálunknak Natália Milanová, a kulturális tárca leendő vezetője.

Natália Milanová
Fotó: TASR

Eddigi munkássága során kapcsolatba került már a szlovákiai magyar közösséggel, annak kultúrájával, vagy ez inkább még egy fel nem derített terület az ön számára?

A Kisebbségi Kulturális Alap munkáját ismerem, ismerem az igazgató urat is. Azt mindenképpen el kell ismerni, hogy az ilyen és ehhez hasonló alapok működése kimondottan jótékony hatásúak.

A kisebbségek ilyen alapon keresztüli támogatása, és az alapnak a minisztériumtól való függetlensége helyes, azt viszont nem állítom, hogy hibátlan a működése.

Ezt minden olyan esetben el lehet mondani, ahol olyan emberek döntenek a támogatások elosztásáról, akik maguk is érintettek. Sajnos, ez egy emberi vonás, hogy ha már döntéshozói helyzetbe kerülünk, akkor – még ha csak kicsiben is – de a sajátjainknak juttatnuk kell valamit. Ez aztán persze meg is mutatkozik.

A kulturális minisztérium számunkra legismertebb egysége a köznyelvben csak nyelvrendőrségként ismert államnyelvi osztály, amely a választások előtt ismét aktivizálta magát ,ha magyar szövegekről volt szó. Amikor viszont szóvá tettük, hogy a minisztérium épületét tucatnyi angol és német felirat övezi, akkor tétlen maradt. Hallott már ön a nyelvrendőrségről?

Nem, ezt meg kell mondanom, hogy nincs semmilyen tapasztalatom ezzel, soha nem kerültem velük semmilyen kapcsolatba.

Folytathatnánk a sort a Szlovákia Lelke (Duša Slovenska) folklór támogatással, amelyből nem részesülhettek a tisztán kisebbségi projektek, de inkább akkor azt kérdezném, hogy a kabinetjében tervez-e tanácsadói vagy államtitkári szinten olyan személyt is alkalmazni, aki kisebbségi, magyar közösségi problematikákban jártas?

Ne feledje, hogy még nem vagyok miniszternek kinevezve...

Jó, akkor ha kineveznék miniszterré, tervez ilyen pozícióra valakit?

Be kell valljam, hogy nagyon jó ismerősöm Lucia Satinská – Molnárová, aki nemcsak az irodalom területén, de általában is jó ismerője a szlovák-magyar témáknak.

Sőt, azt hiszem, hogy megfelelő tűz is van benne az ilyen témák melletti elköteleződés kapcsán. Szeretném, ha elvállalná, hogy valamilyen szinten együttműködik majd velem, vagy legalább ajánl olyan személyt a környezetéből, aki megfelelő lesz. A kisebbségi témakör a minisztérium feladatai közé tartozik, így nyilván számolok ilyen munkatárssal.

Ha nem csak a kisebbségi témákat vesszük figyelembe, melyik területre kívánja a legnagyobb figyelmet szánni?

Mindenképpen a kulturális örökség megőrzésére. Ez a téma éveken keresztül hanyagolva volt, s bár léteznek bizonyos mechanizmusok, ezeket újra felül kell vizsgálnunk. Úgy tűnik, ez az évek hosszú során senki számára nem volt különösebben fontos.

A szívügyem, hogy hosszú idő után újra beinduljon a munka az oroszvári (Rusovce) kastély felújításán.

Ezt egy szimbolikus zászlóshajónak is tartom, amely jelzi, hogy az előző kormányok mennyire elhanyagolták a kulturális örökséggel való törődést. De ez csak egy a sok feladat közül. Meg kell oldani a Nemzeti Színház körül kialakult helyzetet, a Rádió és Televízió problematikáját és természetesen meg kell vizsgálni, hogy milyen a helyzet magán a minisztériumon belül. Ki tudja, milyen rejtett aknák várnak minket?

A közszolgálati médiát is említette. A választások előtt a Magyar Közösség Pártja és az OĽaNO közti tárgyalásokon fölvetődött egy külön szlovákiai magyar tévés csatorna elképzelése. Ha jól tudom, Igor Matovič elvben támogatta is ezt. Akár elvi szinten, ön is támogatná ezt?

A tárgyalásokról tudok, de én magam nem vettem részt ezeken. Gyakorlatban most nehéz erről beszélni, mivel nemrég jött létre a hármas csatorna, és tudom, hogy folyamatban van egy sportcsatorna indításának terve is. A magyar csatorna nyilván anyagi, s ezen kívül kellő tartalom kérdése is lenne. Most nem tudok ehhez érdemben hozzászólni, meg kell ismerkednem ezzel a témakörrel.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!