2020. július 18., 10:43

Lebukott! Távozzon? Magyar pártvezetőket kérdeztünk Matovič plágiumügyéről

A szlovák államfő szerint a kormány komoly értékrendi válságba került, a volt miniszterelnök szerint „egy hazug tolvaj nem állhat a kormány élén”. De vajon mit gondolnak a magyar pártvezetők Matovič csütörtökön kirobbant plágiumügyéről? Őket kérdeztük.

Igor Matovic
Fotó: TASR
Igor Matovič miniszterelnök
Mózes Szabolcs, a Magyar Közösségi Összefogás elnöke:
Mózes szabolcs
Fotó:  TASR

Mit kiabáltak két éve Dankónak? Lebukott, távozzon! Mit ígértek a választások előtt? Új politikai kultúrát, tisztességes Szlovákiát. Sokan kérdezik, hogy pár ellopott diplomamunka Szlovákia legnagyobb gondja? Nem! A legnagyobb gond a kettős mérce, a következmények nélküliség.

Egy lemásolt diplomamunka az ellopott milliárdokhoz képest csekélység, ám a felsőoktatás, a tudomány és a becsületes egyetemisták szempontjából erkölcsi katasztrófa, hogy a három legfőbb közjogi méltóság közül ketten lábbal tiporták az alapvető akadémiai szabályokat, bónuszként még az oktatási miniszter is, és továbbra sem érzik át, ez miért probléma.

Ha most azzal érvelnek, Dankóval ellentétben náluk nem gond a titulus elcsalása, akkor mit fognak mondani, ha közpénzek elrablására derülne fény saját jelöltjeiknél? Az elmúlt hetek történéseinek fényében irreális elvárás a személyi konzekvenciák levonása.

Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja megyei képviselője:
Forró Krisztián

Úgy érzem, ez az egyre dagadó plágium-botrány leginkább arra világított rá, hogy több szinten is hiba van a rendszerben. Nemcsak a politikusokat érinti, hanem mindenkit, aki inkorrekt módon készítette el diplomamunkáját. Ne feledjük, a kialakult helyzetért az egyetemeket, főiskolákat is felelősség terheli.

Aggodalommal tölt el, hogy a jelenlegi kormány munkáját az utóbbi hetekben botrány-botrány hátán árnyékolja be, és ahelyett, hogy belülről oldanák meg a kényes ügyeket, a nagy nyilvánosság előtt üzengetnek egymásnak. Tudatosítaniuk kellene, hogy ez nem színház, és ideje lenne, ha végre a kormányprogramban felvállalt célkitűzéseikre, és azok megvalósítására helyeznék a hangsúlyt.

Rigó Konrád, a Híd elnökségi tagja:
Rigó Konrád

Sajnálatos, hogy oda jutottunk, hogy Szlovákia vezető politikusaival kapcsolatban ilyen tisztességtelen módszerek gyanúja merül fel. Ennél már csak az a rosszabb, hogy egy ilyen komoly probléma kezelésénél milyen könnyelműen – akár azt is mondhatnám, hogy infantilis módon – viselkednek ugyanezek a politikusok.

Ebben élen jár Matovič, aki mindössze odáig jutott, hogy egy közösségi oldalán közzétett lábjegyzetben kér elnézést azoktól a diákoktól, akik becsülettel végzik a munkájukat. Számomra roppant meglepő, hogy a miniszterelnök úgy gondolta, ezzel el van intézve a dolog – ahogyan az is, hogy megpróbált előre menekülni, és minél rövidebbre zárni ezt a történetet.

Ez az egész plágiumügy véleményem szerint sokkal komolyabb dolog, mintsem hogy ilyen könnyen túl lehessen lépni ezen. Matovičnak tehát most mindenekelőtt nagyon őszintén és komolyan bocsánatot kell kérnie, mert csak egy őszinte gesztus után lehet továbblépni, és arról beszélni, hogy ez egyáltalán elegendőnek bizonyul-e a társadalom számára. 

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke:
ory.jpg
Fotó:  Bodó Károly

Két megjegyzésem van a történésekhez. Az egyik:

amiért Matovič a legjobban harcolt, nevezetesen, hogy egyfajta morális és kulturális váltást visz végbe a politikában, az úgy tűnik, hogy egyelőre még nagyon is várat magára. Ez a fajta erkölcsi megtisztulás a politikában – a hangzatos ígéretek ellenére – szemmel láthatóan még nem valósult meg.

A másik oldalról azért jegyezzük meg azt is, hogy érezhetően egy erős nyomásgyakorlás zajlik a háttérben, amely arról szól, hogy ezt a kormányt is ugyanúgy lejárassák, mint az előzőt. Nyilván ezzel minden kormánynak szembe kell néznie. A történet egyik nagy tanulsága az, hogy valószínűleg igaz lehet a régi mondás: az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!