2020. szeptember 30., 18:23

Le kéne mondania az egészségügyi miniszternek? A kormánykoalícióból csak a Za ľudí gondolja így, de ők is csak félig

A miniszterelnök kiáll Marek Krajčí mellett, ahogyan a kormánykoalíció többi tagja is, egyedül a Za ľudí szakpolitikusa véli úgy, hogy egy jobb "válságmenedzserre" lenne szükség. 

 Marek Krajčí
Fotó: TASR
Marek Krajčí egészségügyi miniszter

Egyelőre nem kell aggódnia Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszternek, a kormánykoalíció nagy rész ugyanis nem lát okot a távozására. Ezt a kormány legutóbbi ülése előtt maga Igor Matovič (OĽaNO) is megerősítette.

Robert Fico és Peter Pellegrini kormányának tizenkét éves ámokfutása után az egészségügy katasztrofális állapotban van. Szlovákiában öt egészségügyi miniszterre lenne szükségünk, hogy békés állapotban foglalkozzanak az egészségüggyel

- szúrt oda a maga sajátos stílusában Matovič a Smer előző két kormányfőjének. 

A járvány ugyanakkor óriási probléma, amely kétségtelen, hogy leginkább az egészségügyi miniszter vállát nyomja. Azt hiszem, itt az ideje, hogy segítsünk neki, és ne keressük a helyettesét. Bírja a bizalmamat, elhatároztam, hogy én segítek neki

- tette hozzá a kormányfő, akit szerdán újságírók arról kérdeztek, nem kellene-e Krajčínak lemondania úgy, ahogyan tette azt cseh kollégája, aki éppen akkor állt fel a miniszteri bársonyszékből, mikor Csehországban néhány napja jelentősen megugrott a fertőzöttek száma. 

Az egészségügyi miniszter mellett kiállt Ján Mičovský (OĽaNO) mezőgazdasági miniszter is. 

Értékelem az elkötelezettségét. Csodálom és tisztelem őt, kitartást kívánok neki. Véleményem szerint Krajčí alkalmas miniszter. Képes kezelni a járványt. Az előtte álló feladat embert próbáló, ezért le a kalap

- vélekedett.

Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter sem lát semmi okot Krajčí távozására. „Természetesen bízom benne" - mondta újságíróknak nyilatkozva. 

Hasonló állásponton van Jana Bittó Cigániková (SaS), aki korábban több alkalommal is vitába keveredett Krajčíval.

Lehettünk volna talán felkészültebbek is, de ezekben a kritikus időkben nem gondolom azt, hogy valakin is segítene az, ha a minisztert lecserélnénk"

- mondta el.

A kormánykoalíció tagjai közül egyedül a Za ľudí egészségügyi szakpolitikusa, Andrea Letanovská fogalmazott kritikusan, de ő is csak meglehetősen félénken. 

Nyáron béke volt, kevés eset, a minisztérium kijelentette, hogy az őszi hullámra készülünk. Nem a napi esetszámok alapján fogok ítéletet mondani, mert nehéz megmondani, hogy lehetett volna-e kevesebb. A minisztérium lépéseit viszont meg tudom ítélni, orvosként is, mert továbbra is kórházban dolgozom. Ezek alapján úgy tűnik számomra, hogy a minisztérium reakciója véletlenszerű volt, és nem volt elég felkészült 

- vélekedett Letanovská, hozzátéve, a bizalma ezért kissé megrendült az egészségügyi miniszterben.

Ha van jobb emberünk, akkor fel kell állnia. Ha viszont nincs, és légüres tér marad mögötte, akkor nem. Intenzíven kellene keresnünk egy jobb válságkezelőt"

- hangsúlyozta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!