2021. július 12., 14:52

Látni-e az alagút végét? – a Heger-kormány száz napja

A hét végén volt 100 napja, hogy a Heger-kormány megalakult, elegendő idő ez ahhoz, hogy számot vessünk a kormányfő eddigi tevékenységével. Amikor ez év áprilisában Eduar Heger váltotta Igor Matovičot a kormányfői poszton, az emberek azt várták, hogy nyugalmat hoz az országba, és véget vet a koalíciós partnerek közti örökös civakodásnak.

heger
Fotó: TASR

Maga Heger is azt ígérte akkor, kormánya stabil lesz és összetartó, a kölcsönös bizalom lesz benne az uralkodó. Ehhez képest nem pontosan ezt történt: két hónapon belül három bizalmatlansági szavazásra is sor került a kormány egy-egy miniszterével szemben.

A kormány stabilitásába vetett hit már az elsőnél megbicsaklott,

írja az Aktuality.sk portál utalva arra, hogy a legerősebb kormánypárt, az OĽaNO elnökével az élen egyértelműen a parlament „ítélőszéke” előtt álló Mária Kolíková igazságügyi miniszter tudtára adta, hogy nem bízik benne. És már lőttek is a kölcsönös bizalomnak. Ugyanez megismétlődött a másik két szavazásnál, csak a szerepek cserélődtek.

Hegernek tehát nem sikerült a régi ellentéteket elsimítani, megmutatkozott ez nemrégiben is, amikor az SaS elnöke Richard Sulík kijelentette, „soha többé Matovičcsal egy kormányba”, amire az OĽaNO elnöke úgy reagált: az ellenszenv kölcsönös.

A viszályok ellenére tény azonban, hogy a kormány rendszeresen ülésezik, és a kormányanyagok nagy részét meg is szavazza. Kétségkívül Heger érdeme az is, hogy az Európai Bizottság elfogadta Szlovákia helyreállítási tervét, amit Heger még pénzügyminiszterként kezdett el kidolgozni, majd már kormányfőként vitte végig.

Ennek köszönhetően Szlovákia több mint hatmilliárd eurót kap a járvány okozta károk helyreállítására.

Bár Sulík és Matovič közt cseppet sem csitultak az indulatok, Heger szerepét az SaS elnöke az elemzőktől pozitívabban ítéli meg.  A Heger-kormány 100 napja kapcsán a postoj.sk konzervatív portálnak azt nyilatkozta, Eduard Heger kormánya megnyugtatta a kedélyeket a koalíción belül.

Örülök, hogy nagyobb a tér a nyugodt kormányzásra, és nem kell személyes ellentéteket oldanunk”,

mondta hozzáfűzve, az SaS felelősségteljes és megbízható partnere lesz a kormánynak.

Ennek a kormánynak a génjeiben van a fejetlenség, állítja a denníkn.sk portál, amely szerint a jelenlegi kormány képtelen átgondoltan és szisztematikusan kezelni a problémákat. Mintaszerűen megmutatkozott ez a kis határátkelőhelyek legutóbbi bezárása során. De az emberek, akiknek a mindennapi életük szempontjából fontosak ezek az átkelőhelyek fellázadtak. A kormány pedig gyorsan rájött, hogy hibát követett el és korrigált. Ezzel azonban van egy óriási gond, véli a portál.

Az emberek megértették: azonnali és koncentrált nyomással megváltoztathatják a kormány rendeleteit. Mi lesz, ha az emberek fellázadnak a jó rendeletek ellen is,

teszi fel a kérdést a portál.

Az állampolgároknak joguk van kifejezni az elégedetlenségüket a kormány rossz intézkedéseivel szemben, de ha túl sok lesz a rossz intézkedés (amiből már most is van elég), az emberek egy része nem lesz hajlandó a jókat sem elfogadni és tiszteletben tartani. És ez a rész folyamatosan növekedni fog, s ha átlépi a kritikus határt, anarchiába torkollhat az egész, véli a dennikn.sk, amely szerint az OĽaNO első kormányfője nagyban hozzájárult az anarchiához, ez a másik ugyan nem becsüli alá, de túlságosan nem is tompítja azt.

2021 áprilisában felvillant a fény az alagút végén. Teljesen ugyan még nem hunyt ki, de egyre halványabban pislákol, zárja a portál az elemzést.

A Focus intézet idén májusában egy felmérést készített a postoj.sk portál felkérésére. A felmérés szerint csak a megkérdezett választópolgárok mintegy egynegyede (24%) szeretné, hogy a Heger-kormány kihúzza a választási időszak végéig. A választópolgárok majdnem fele ennek a kormánynak az idő előtti végét kívánja.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.