2020. június 5., 15:27

Lapszemle: Magyar autonómia Szlovákiában?

„Érezzük magunkat otthon Szlovákiában, de azért ne nagyon magyarkodjunk” - valami ilyen érzése támad az embernek, ha elolvassa az utóbbi napokban elhangzott szlovák nyilatkozatokat Igor Matovič kormányfő trianoni találkozója miatt.

Fotó: TASR

Az utóbbi napok eseményei megmutatták, hogy a szlovák fél egyáltalán nincs felkészülve a nagy szlovák-magyar összeborulásra. Mindezt nemcsak a szlovák közvélemény, a számos gyűlölködő kommentár és magyarok elleni uszítás bizonyítja a közösségi oldalakon, de a jeles szlovák politikusok kijelentései is.

A szlovák közéletet felháborította az az információ, hogy a magyarok a szlovák alkotmány preambulumának megváltoztatását kérik. Az autonómia szó pedig továbbra is vörös posztó marad a többségi nemzet tagjai számára.

Rastislav Káčer, volt budapesti szlovák nagykövet szerint a magyarok többek között azért sem tudnak túllépni Trianonon, mert továbbra is úgy érzik, ők „voltak ennek a projektnek a tulajdonosai” (utalva a történelmi Magyarországra - szerk.megj.). A Pravdának adott interjúban megemlíti, hogy a magyar nyelvben nem különböztetik meg a Trianon előtti és utáni Magyarországot, hanem annak folytatásának tartják (ellenben a szlovákokkal, ahol van Uhorsko és Maďarsko). A szlovákokra ellenben afféle hálátlan partnerként tekintenek, aki „ebből a kiváló kapcsolatból kilépett”.

Káčer szerint a magyar a legpesszimistább nemzet, amellyel valaha is találkozott, aki hajlamos a túlzott önsajnálatra. Sok feldolgozatlan traumával küzd, és Trianon is éppen egy ilyen jelenség a számukra.

A magyarok azonosságtudata már akkoriban is úgy volt beállítva, hogy ők nem egy kis közép-európai nemzetnek látták magukat (Káčer szerint ugyanis egy 10 milliós nemzet igenis kicsinek számít), ellenben a franciák, britek, németek szintjén érezték magukat. Ma is úgy gondolják, hogy terveiket az egységes politikai nemzet kiépítésére valaki meghiúsította.

Kiemelte az „érzéketlen magyarosítás” (maďarizácia) negatív kihatását a szlovák-magyar viszonyokra, és a szlovákok rossz helyzetére mutatott rá „Uhorszkó” ideje alatt, ami valójában Trianonhoz vezetett.

Ennek kapcsán említsük meg, hogy Rastislav Káčer június 3-án még azt nyilatkozta Trianon 100. évfordulójával kapcsolatban, hogy az ezeréves szlovák-magyar kapcsolat sokkal egyenragúbb volt, mint ahogy azt a szlovák történelmi interpretációban megjelenik. A szlovákok azonban a magyarosítás miatt fóbiákat alakítottak ki, és ennek hatására elnyomásként félreinterpretálták a közös ezeréves történelmet.

Peter Schutz, a Sme napilap kommentátora szerint Matovič meghívása a pozsonyi várba meglepő, értelmes és baráti gesztus volt a magyar kisebbség felé. Véleménye szerint azonban az akció „szépséghibája, hogy minden meghívott vendég az MKP köréből került ki, a Hidat pedig ignorálták”.

Schutz szerint Matovič kinyújtott jobbjára a magyarok empátiamentesen válaszoltak, és „valamiféle memorandumot toltak oda neki, a „Maďarské okolie” (magyar körzet) követelésével együtt, amit nem lehet másként értelmezni, mint politikai autonómiaként”.

A szerző szerint Bárdos és csapatától nem volt valami jó ötlet a megértés és egymás felé való közelítés eme gesztusába efféle „bombát” belevinni, mert a szlovákok számára a „maďarské okolie” igenis egy bomba.

Anton Hrnko (SNS) szerint a magyarok memoranduma Szlovákia szuverenitásának megszüntetését jelenti. Az MKP autonómiakövetelései Hrnko szerint elfogadhatatlanok, és az alkotmánymódosítással egyenesen Szlovákia létezését kérdőjeleznék meg.

Közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy éppen

a szlovák közélet szokatlanul határozott fellépésének köszönhető, hogy Igor Matovič nem vált a magyar irredentisták vezetőjévé Szlovákiában”.

Nyilatkozott a szlovák preambulum megváltoztatásával kapcsolatban is: „Ha a Szlovák Köztársaság alkotmánya csak polgári elven alapulna, nem lenne ok, sem indok egy független Szlovákia létrejöttére, mivel a nemzetközi jog csak a nemzet önrendelkezési jogát ismeri, nem pedig polgárok különböző csoportjainak jogát”.

Hrnko szerint pedig Szlovákia éppen a szlovák nemzet önrendelkezési jogát fejezi ki. A politikus szerint egyébként sem lehetséges egy autonóm magyar terület létrehozása, mivel „Szlovákiában nincsen etnikailag tiszta magyar terület”.

Továbbá, arra hívta fel a kormányfő figyelmét, hogy szüntesse be a magyar irredentisták támogatását Szlovákiában, „ne hogy az 1867-es osztrák-magyar kiegyezéstől is nagyobb katasztrófába vigye az országot”.

Viera Žúborová politológus szerint az MKP „nyitott ajtót akar berúgni”. Véleménye szerint a párt tagjai mentálisan a 19. században ragadtak, mert amit követelnek, már az Európai Unió biztosította: a határok problémamentes átjárása, az EU-támogatások felhasználása regionális együttműködések keretében, Dél-Szlovákiában vannak magyar polgármesterek, és az ottani hivatalokban informálisan beszélnek magyarul.

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter a magyarok memorandumát a kormányfő nagylelkű gesztusának elutasításaként értékeli.

Elvileg ez teljesen ellentmond az európai kisebbségvédelmi jog minden normájának, ugyanakkor semmiképpen sem járul hozzá a Szlovákia és Magyarország közötti jó viszonyokhoz”.

Peter Pellegrini exminiszterelnök szerint nem szükséges speciális szerződéseket kötni a lakosság egy bizonyos részével, mivel minden lakost képviselnek. Véleménye szerint a szlovák-magyar viszonyok az utóbbi tíz évben a legjobbnak mondhatók, így nincs ok arra, hogy e téren más irányba mozduljon el a kormány.

Boris Kollár (Sme rodina) ennek kapcsán még élesebben fogalmazott: „Nagyon nem örülnék annak, ha akármelyik politikus lehetőséget adna belekapaszkodni, avagy esetleg csak kissé megnyitni ezt a könyvet vagy szerződést. Ez mindkét állam számára beláthatatlan következményekkel járna”.

A politikus szerint a két ország közötti kapcsolatok standard felettiek, és véleménye szerint inkább a jövőbe kell tekinteni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Hozzászólások

Fehér István 2020. 06. 06., szo - 11:15

Látjátok, magyar véreim, hogyan összezárnak, ha magyar ügyről van szó? Na ezt az egyet el kellene tanulni tőlük (mást úgysem lehet)! És nekünk összetartani minden áron! Ehhez persze az is kellene, hogy a csonkahoni balliberálfasiszta "ellenzéket + a már egyébként is arctalan, áruló "lyobbik - ballikot" karikás ostorral ki kell takarítani a Nemzet Házából!