2019. december 14., 12:25

Küzdelem a nemzeti szimbólumaink használatáért

Az MKP idén tavasszal, a himnusz-törvény botrányos módosítását követően petíciót indított a nemzeti kisebbségek szimbólumainak szabad használatáért. Szlovákiában nemcsak a himnuszéneklés vált majdnem törvény által tiltottá, hanem 2008 óta a belföldi sportmérkőzéseken törvény tiltja a magyar nemzeti színek használatát, a magyar zászló bevitelét a rendezvény helyszínére.  Ez miatt magánszemélyeket és a dunaszerdahelyi futballklubot is rendszeresen megbírságolták. A petíciót aláírásával 11 831 személy támogatta.

A nemzetiségi szimbólumok szabad használatáról szóló petíció ügyében péntek délelőtt a kormányhivatalban fogadták a petíciós bizottság képviselőit.

A petíciós bizottság elnökével, Berényi Józseffel, és két további tagjával, Bárdos Gyulával és Horony Ákossal tárgyalt az illetékes főosztály.

A tárgyalás ugyan konstruktív hangnemben zajlott, és a kormányhivatal részéről elismerték, hogy a tényleges korlátozás fennáll, ami hátrányosan érinti a nemzeti kisebbségeket, azonban a kormányhivatal részéről a jogszabály formális jogi értelmezéséhez ragaszkodtak.

Részükről erre korlátozódott a petíció vizsgálata.

Álláspontjuk szerint, mivel a nemzeti kisebbségek szimbólumaira vonatkozóan a szlovák jogrendből hiányzik a „nemzeti kisebbség szimbólumának" meghatározása és szabályozása, ezért ezek használatának korlátozását sem tudják megállapítani.

Ezzel szemben Berényi József rámutatott, hogy természetes történelmi fejlődés következtében a szlovákiai magyarok saját nemzeti szimbólumként tekintenek a magyar trikolórra és himnuszra, amely nemcsak állami szimbóluma Magyarországnak, hanem a magyaroknak is nemzeti szimbóluma.

Ezáltal hátrányos megkülönböztetés is éri a felvidéki magyarokat, hiszen a más állam szimbólumainak használatát tiltó rendelkezéssel korlátozzák saját nemzeti szimbólumaik használatát, identitásuk kifejezését, amelyet egyébként a szlovák alkotmány is biztosít.  

A tárgyalás során a petíciós bizottság jelezte, hogy következő lépésként egy beadványban ismételten kérelmezni fogja a sportrendezvényekről szóló hatályos törvény tiltó rendelkezésének módosítását.

Abban mindkét fél egyetértett, hogy a nemzeti kisebbségek szimbólumhasználatát is biztosító jogi szabályozás elfogadásával lehetne a kérdést megfelelően rendezni.

Megosztás
Címkék