2023. október 31., 11:35

Kutyás rendőrökkel, drónokkal, Ficóval hajtotta végre migránsriasztó akcióját a belügyminisztérium

A magyar határon tartott megelőző rendőrségi akció egyértelmű jelzés volt, hogy Szlovákia nem biztonságos tranzitútvonal az illegális migránsok és az embercsempészek számára – jelentette ki Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter kedden reggel, az éjszakai akció után. Közölte, hogy a belügyminisztérium kész bármikor megismételni egy ilyen bevetést. Hozzátette, nem fogtak egyetlen migránst sem, de két csoportot sikerült eltántorítani attól, hogy átlépjék a határt.

illegális migráció Šutaj Eštok Robert Fico
Fotó: TASR

„Az akció egyértelművé tette az illegális migránsok, de főleg az embercsempészek számára, hogy

megváltozott a szlovák migránspolitika, és az embercsempészek itt nem tudják folytatni a tevékenységüket

– jelentette ki a miniszter.

Az akcióban több száz rendőr és katona vett részt, kutyás járőröket, drónokat, hőérzékelő berendezéseket is bevetettek, csónakokkal is járőröztek. A technikai felszereléseknek köszönhetően Besztercebánya megye déli részén sikerült visszariasztani két migránscsoportot attól, hogy átlépjék a határt. A belügyminiszter az ilyen modern technikai berendezések további beszerzését nevezte az egyik megoldandó feladatnak.

Matúš Šutaj Eštok leszögezte, továbbra is követik a világpolitikai helyzet alakulását, és bár a szerb-magyar határon már nyugodtabbnak tűnik a helyzet, ezután sem fogják alábecsülni. 

Ezért is kérte az ország biztonsági tanácsának összehívását, ahol a titkosszolgálati jelentésekről is tájékoztatást kérnek. Szintén kiemelte a schengeni határok védelmének fontosságát. Šutaj Eštok szeretné, ha első külföldi útja Robert Fico (Smer-SD) kormányfővel Magyarországra vezetne, és Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyalnának.

Bízik benne, hogy sikerül megegyezni a magyar féllel az együttműködésről és a szlovák, valamint a schengeni határ őrzéséről.

Rastislav Polakovič megbízott rendőrfőkapitány kijelentette, a rendőrség még nem hajtott végre akkora akciót, mint most éjszaka. Elmondta, hogy a rendőrök a Losonci és a Nagykürtösi járás déli határánál fedeztek fel két migránscsoportot, de észlelve a felvonultatott erőket, a migránsok nem léptek át Szlovákia területére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.