cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. július 27., 16:29

Kutatás bizonyítja: aki tovább tanul, többet keres

Szlovákiában a főiskolai végzettséget sokkal jobban értékelik, mint az érettségit. A titulussal rendelkező személyeknek sokkal több lehetőségük nyílik a munkavállalók világában - derül ki a Platy.sk portál elemzéséből. A Praxuj társaság viszont azt mérte fel, hogy  a főiskolai végzettség után a hallgatók többsége nem a tanult szakmájában helyezkedik el. 

201407030031060.diploma-570x320.jpg

A TASR-nek a Profesia társaság szóvivője, Nikola Richterová nyilatkozott.

Az elemzésből kiderül, hogy az egyes kerületekben jócskán eltérnek a fizetésbeli különbségek. Richterová szerint a legnagyobb különbség a Pozsonyi kerületben figyelhető meg. Pozsony környékén átlagban egy érettségivel rendelkező alkalmazott havonta 1307 eurót keres, míg egy diplomával rendelkező alkalmazott 490 euróval kap többet.

A legkisebb különbség az Eperjesi kerületben van, az érettségivel rendelkező és a diplomás alkalmazott közötti fizetés különbsége mindössze 235 euró.

Richterová ezt azzal magyarázza, hogy Pozsonyban sokkal nagyobb a lehetőség a karrierépítésre, mint az Eperjesi kerületben, mivel rengeteg menedzseri és hasonló munkahelyek betöltésére keresnek főiskola végzettségű személyeket. Ráadásul a cégek nagy része is a fővárosban található.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a középiskolai végzettségűek és az egyetemet végzők más időben érik el a fizetési maximumukat. Míg az érettségizettek már 34 . életévükben elérik a fizetési csúcsot, addig a diplomások 44-45 éves korukban érik el ugyanezt. Ezután már a fizetések többségében stagnálnak.

Ráadásul: míg a 25-34 éves korosztálynál az érettségizettek és a diplomások közötti fizetéskülönbség csak 26%, addig ez a 45-54-es korosztálynál 60 százalékra nő. Tehát megéri diplomát szerezni, hiszen a diplomával rendelkező alkalmazottak bérezése fejlődőképesebb, és sokkal nagyobb az esély az előléptetésre.

A Praxuj társaság felmérése szerint viszont nagyon sok főiskolás nem tud a tanult szakmájában elhelyezkedni.

A felmérést 2099 választót szólított meg július első felében.

A válaszadók 60,4%-a csak az alapképzést végezte el. A főiskolai végzettségű diákok 54%-a nem a saját szakterületén helyezkedett el

derül ki a Praxuj nevezetű projekt felméréséből.

A projekt egyik vezetője elmondta, hogy a szociális minisztérium nemrég egy olyan programot készített elő, amely a diplomás munkanélküliek gyakornoki képzését támogatja. A gyakornoki program segítségével nemcsak a munkanélküli főiskolás kaphat pénztámogatást a munkakeresés folyamán, hanem a foglalkoztató vállalkozás egyben lehetőséget kap mentor finanszírozására.

Jozef Gašparík, a projekt egyik vezetője szerint a fiatal főiskolások azért nem kapnak munkát, mert nagy hiány van a gyakornoki állásokból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.