2021. szeptember 8., 16:44

Küszöbön az egység! - Az Összefogás sajtóközleménye

Az Összefogás elnöksége kedd este elfogadta azokat a kompromisszumos javaslatokat, amelyeket korábban az MKP kérésére a két partnerpárt javasolt és jóváhagyott - tette közzé az Összefogás mozgalom.

Összefogás mozgalom
képünk illusztráció

Ezek értelmében az MKP OT kérésére az eredetileg leegyezett és bejelentett "szakmai alelnöki" tisztség kompromisszumos megoldásként "alelnöki" pozícióra módosul. Az alelnök a tartalmi, programjellegű ügyeket fogja összeegyeztetni a Szövetségen belül. 

A partnerek kérésére bekerül a tervezetbe az is, hogy a Szövetség az elődpártok eddigi program dokumentumaiból kiindulva, így a többi mellett az Összefogás 2019-es programja alapján alkotja meg közös programját. 

Az Összefogás szombaton Komáromban tartja közgyűlését, melyen elfogadja a Szövetség elmúlt hónapokban közösen megalkotott alapszabályát, ezzel megtéve a közös párt megalakítása felé vezető első jogi lépést.

Az Összefogás elnöksége tegnapi ülésén megtárgyalta az aktuális politikai kérdéseket. 

Az Összefogás megdöbbenését fejezi ki a főügyészség elmúlt napokban hozott döntéseivel kapcsolatban.

A közélet megtisztítását zászlójára tűző kormánykoalíció elveszítheti maradék hitelét is, ha nem lép a botrányos döntések tisztázása érdekében. Az ügy is rávilágít, a főügyészség törvényi reformja nélkülözhetetlen, ahogy a 363-as elhíresült paragrafus is módosításra szorul.


Az Összefogás elnökségi döntéssel erősítette meg, hogy támogatja a régiók törekvéseit

a kórházi kezelés megtartására.

Az orvoshiányra nem lehet megoldás a kórházi osztályok bezárása, leépítése. Elfogadhatatlan az a százezres vonzáskörzetű kórházakat is célzó reformtervezet, amely emberek tízezrei számára veszélyeztetné a megfelelő orvosi ellátáshoz való jogot. Az Összefogás elnöksége mindenkit arra biztat, támogassa aláírásával az egyes régiókban elindított petíciókat. 

Az Összefogás kiáll az alapvető emberi jogok betartatása, a civilizált igazságszolgáltatás, a vallási, nemzeti kisebbségek, vagy másképpen gondolkodók, illetve a nők és a gyermekek alapvető jogainak védelme mellett, így

elítéli az afganisztáni talibán hatalomátvételét és annak körülményeit. 

A rohamosan növekvő migrációs hullámra való tekintettel pedig felszólítja a kormányt, hogy erősítse meg a külső schengeni, ukrajnai határunk védelmét.

A kormánykoalíció képtelen átlépni saját árnyékán. A kicsinyes konfliktusok, a nyíltszíni összetűzések és a kormánytagok fröcsögéséből nem kérünk többet! Az Összefogás felszólítja a kormánypártokat és a parlamenten kívüli jobboldali ellenzéket, mint a választások utáni lehetséges természetes koalíciós partnereink, mutassanak

több alázatot a választókkal szemben és több tisztelettel viselkedjenek kölcsönösen egymással. Egyébként a leváltott garnitúra visszatérése fenyeget.


Az Összefogás felszólítja a kormányt a magyar nyelvű közlekedési táblák ügyében, hogy

félmegoldások helyett EU-s tapasztalok alapján kezelje a közlekedési táblák kétnyelvűsítését!

A koalíció napokban megismert javaslata a tényleges közúti kétnyelvűsítés alapvető igényeit sem fedezi. Mindössze a kék, nyíl alakú irányjelző „segédtáblák” kisebbségi nyelvű használatát teszi lehetővé, a közutak mentén található táblák így továbbra sem lehetnek kétnyelvűek.  

A kétnyelvűsítésnek vonatkoznia kell az összes, kétnyelvűségre jogosult településsel kapcsolatos közlekedési táblára, mégpedig az egész ország területén, a kihelyezési helyszíntől függetlenül.

Az új táblák kihelyezése nem maradhat opcionális lehetőség, legyen határidőhöz kötött és szankcionálható

kötelessége az adott útszakaszt fenntartó és felügyelő szervnek!

A kisebbségi jogokra való tekintettel az ezzel kapcsolatos költségeket a központi költségvetésnek kell fedeznie az útfenntartók számára.

Megosztás
Címkék