2021. augusztus 10., 19:40

Küszöbön az egészségügyi reform

A Szlovák Egészségügyi Minisztérium előkészítette a kórházakat, az ambuláns szektort és az egészségügyi biztosítókat érintő reformtervezetet. Ezt kedden jelentette be Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter. A tervezetet tárcaközi egyeztetésre bocsátják.

Fotó: pixabay.com

Jana Ježíková, az egészségügyi minisztérium államtitkára a reformmal kapcsolatban rámutatott: Szlovákiában jut a legkevesebb háziorvos egy főre. Pillanatnyilag 314 körzeti és 137 gyermekorvos hiányzik. További probléma az orvosok magas átlagéletkora.

A minisztérium pénzügyi támogatást kínál a fiatal orvosoknak, ezt fokozatosan meríthetnék egész évben" -

helyezte kilátásba Ježíková. Az újjáépítési terv keretében tízmillió eurót különítettek el erre a célra.  

Az előkészített jogszabály-tervezet tartalmazná azokat a veszélyeztetett járásokat, ahol hiány van körzeti orvosokból. Ezekben a régiókban lehetne támogatást igényelni. Az egyes járások besorolásakor olyan tényezőket vennének figyelembe, mint az általános egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, a körzeti orvosok átlagéletkora, illetve a nyugdíjas lakosok aránya. A törvény, amely szabályozná az egészségbiztosító társaságok nyereségtermelését is, és megszabná, hogy a beszedett járulék legalább hány százalékát kell egészségügyi ellátásra fordítani, Ježíková elmondása szerint 2022 januárjával léphet hatályba.

A tárca ezt követően is tovább folytatná az egészségügyi reformot. A következő lépés az lenne, hogy kibővítenék a körzeti orvosok és az egészségügyi nővérek illetékességi körét. Kiaknáznák a távgyógyászati szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket is.

Megosztás
Címkék