2020. augusztus 11., 17:55

Külügy: A Görögországba érkezőket szúrópróbaszerűen tesztelik

A Görögországba utazóknak szúrópróbaszerű teszteléssel kell számolniuk. Erre a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma hívta fel a figyelmet kedden.

A koronavírus-teszteket a határátkelőkön, illetve a repülőtereken végzik el. Az eredményre nagyjából 24 órát kell várni egy erre kijelölt helyen.

Amennyiben a teszt eredménye pozitív, a tesztelt személynek 14 napig karanténban kell maradnia. A karanténintézkedés megszegéséért 5000 eurós büntetés szabható ki

– tájékoztatott a külügyi tárca.

Legkésőbb 24 órával a Görögországba való belépés előtt ki kell tölteni egy online kérdőívet. Ebben más adatok mellett fel kell tüntetni a görögországi szállás pontos címét, továbbá azt is, hogy az illető honnan érkezik és mennyi időt töltött más országokban.

A válaszok elküldése után minden beutazó kap egy megerősítő e-mailt arról, hogy sikeresen regisztrált az online rendszerbe. A Görögországba érkezése napján küldenek neki egy személyre szóló QR kódot is, amelyet a megérkezése után fel kell mutatnia nyomtatott vagy elektronikus formában.

Ha valaki a megérkezése előtti napon indul útnak, a repülőgép fedélzetére a megerősítő e-mail felmutatásával szállhat fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.