2020. június 16., 14:20

Kulturális miniszter: nehéz megmondani, hogy mi a Matica slovenská mai küldetése

A kulturális tárca ragaszkodik a Matica slovenská pénzügyi igényeinek újraértékeléséhez.

Fotó: TASR

Erről a közösségi hálón a szlovák kulturális miniszter, Natália Milanová (OĽaNO) számolt be, aki a korábbi vezetést bírálta az miatt, mert elmulasztotta a gazdasági és erkölcsi támogatásokat.

Nem tagadom  a Matica slovenská 19. század történelmi érdemeit, ám a jelenlegi vezetés nem tudott meggyőzni az intézmény 21. századbéli küldetéséről

- jelentette ki Milanová, aki hozzátette, hogy szeretné ha elindulna egyfajta párbeszéd az intézmény jövőjével kapcsolatban, amelyek főleg az állami költségvetés kiadásainak a felülvizsgálatáról folynának.

Milanová tájékoztatta a Matica slovenská képviselőit egy szakértői munkacsoport létrehozásáról, amely többek között a Matica slovenskára vonatkozó törvény lehetséges módosításával foglalkozna.

Milanová csalódottan értékelte, hogy az intézmény általános működési rendszere nem áll stabil alapokon, és a gazdasági helyzete sem a legjobb. A tárcavezetőnek szintén nem tetszik, hogy az állami forrásokat a szlovák nemzeti újságok készítésére használják fel, ahelyett hogy a kultúra ápolására fordítanák azt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!