2021. július 4., 17:51

Külföldre utazik? Mutatjuk, mikor lesz szüksége hazatéréskor tesztre, ha már be van oltva

Napvilágot látott a Közegészségügyi Hivatal újabb rendelete, miután a kormány elfogadta az új utazási szemafort. Ebben pontosan le van írva, milyen kötelességeik lesznek azoknak, akik külföldről térnek haza.  Az eredethez képest Ján Mikas tisztifőorvos és csapata egy-két változtatást eszközölt.

koronavírus nyaralás
Fotó: TASR/AP

Az egészségügyi miniszter jelezte, hogy megszűnik a világ geográfiai felosztása. A lényeg inkább az lesz, hogy valaki be van-e oltva, vagy nincs. Vagyis az új szabályok szerint a beoltottak bármilyen országból mindenféle kötelezettségek nélkül térhetnek haza. De azért van egy kis gubanc. Méghozzá az, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik autóval, vonattal vagy busszal utaznak.

Ha viszont valaki a pozsonyi vagy kassai reptérre egy olyan országból érkezik, ami fekete, akkor negatív PCR-tesztet kell felmutatnia, akkor is, ha már megkapta a védőoltást.

A minisztérium arra figyelmeztet, hogy a delta variáns sokkal fertőzőbb és ezért a repülőgép fedélzetén is sokkal inkább terjedhet. Kockázatos országnak számít jelenleg Olaszország, Portugália vagy Nagy-Britannia, de az egyes országokban a helyzet hétről hétre változhat.

Fennáll a veszélye annak, hogy repülőgépen a vírusmutáns szuperterjedésére kerül sor.

A kockázatos országokból való hazatéréskor már a repülőgépen vagy közvetlenül a leszállás után tesztelni lehet.

Ez nem vonatkozik azokra az országokra, amelyek a járvány szempontjából nem minősülnek kockázatosnak, mint amilyen Horvátország, Törökország, Spanyolország, Málta, Görögország, sőt még az USA és Mexikó sem. Szlovákia területén kívül viszont ennek az intézkedésnek nincs hatálya, vagyis aki a bécsi vagy a budapesti reptérre érkezik, arra nem vonatkozik, hacsak az adott állam nem vezet be hasonló szabályt.

A beoltottak számára ez azt jelenti, hogy csak a szlovák határon ellenőrzik őket, ahol elegendő az oltási igazolvány és nincs szükség tesztre.

Ha valaki fekete országból légi úton érkezik Szlovákiába és nincs negatív covidtesztje, büntetést kaphat.

Ilyen esetben ellenőrzik azt is, hogy regisztrált-e a mindop.sk/covid és az eHranica rendszerekbe, amit ki kell tölteniük az oltottaknak is.

Új szabályok a külföldről való hazatéréskor

Oltottak

- kötelező regisztráció az ehranicába, de csak az első külföldről való visszatéréskor (6 hónapig érvényes)

- a mindkét adag vakcinával beoltott személy bármilyen országból karanténkötelezettség nélkül térhet haza, ha autóval, vonattal vagy busszal érkezik

- ha valaki fekete országból repülővel érkezik Szlovákiába és be van oltva, fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet (és ki kell töltenie a mindop.sk/covid nyomtatványt)

- az oltást GreenPasszal vagy QR kódos nemzeti oltási certifikátummal kell igazolni

- nem kell regisztrálni az eHranicába.

Oltatlanok

- kötelező regisztrálni az eHranicába

- kötelező a 14 napos karantén

- a karantén felfüggeszthető, ha az annak 5. napján elvégzett PCR-teszt negatív eredményt hoz

- ha valaki fekete országból repülővel érkezik Szlovákiába, akkor egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatni (plusz kitölteni a mindop.sk/covidon található nyomtatványt)

Gyerekek

- 12 éves kor alatt ugyanolyan kötelességeik vannak, mint oltott vagy oltatlan szüleiknek

- 12 éves kor felett utazás előtt vagy be kell magukat oltatni, vagy hazatéréskor karanténba vonulni ugyanolyan kivételekkel, mint a felnőttek ( augusztus 9 után, addig nem vonatkozik rájuk a karantén, ha senki sincs karanténban a családból)

Nem kell karanténba vonulniuk

- a beoltatlan ingázóknak, akik a határtól legfeljebb 100 kilométeres távolságra dolgoznak – 7 napnál nem régebbi PCR-tesztre van szükségük

- a karantén nem vonatkozik azokra a személyekre sem, akiket egészségi okok miatt nem lehet beoltani, de igazolásra van szükségük ( szintén fel kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet)

Ki tekinthető teljesen beoltottnak?
  • az a személy, aki a Pfizer, Moderna, AstraZeneca oltóanyag mindkét adagját megkapta, és már eltelt 14 nap a második adag beadása után
  • az a személy, aki megkapta az egydózisú Johnson&Johnson vakcinát és az oltás óta már eltelt 21 nap
  • az a személy, aki megkapta az oltóanyag első adagját, mégpedig a Covid-fertőzést követő 180 napon belül
  • augusztus 9-ig még az a személy is, aki csak egy adag oltóanyagot kapott (azonnal az oltás beadása után érvényes)
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.