2020. január 14., 08:32

Kuciak-ügy: Sz. Tomáš állítja, csak azzal bízták meg, hogy verje meg Kuciakot

Sz. Tomáš, a Kuciak-gyilkosság egyik vádlottja tagadja, hogy köze lenne Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásához. Az általa közölt verzió szerint Andruskó Zoltán csupán azzal bízta meg őt és Miroslav M.-et, hogy verjék meg az újságírót, akit azonban már holtan találtak a házában. Azt, hogy korábban többször is megfordult Nagymácsédon, Sz. Tomáš azzal magyarázta, hogy egy babettát akart vásárolni „valami romától”.

Andruskó azzal fordult hozzám, hogy nem ismerek-e valakit, aki megverne vagy felpofozna egy bizonyos személyt”

– jelentette ki hétfőn Sz. Tomáš a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa előtt. Később Andruskó Zoltán őt akarta megbízni a „munkával”, jutalmul 1500 eurót ajánlott fel neki. Sz. Tomáš először visszautasította az ajánlatot, később Andruskó unszolására az unokatestvérével, Miroslav M.-mel együtt vállalták a feladatot.

Állítása szerint Miroslav M.-et Kuciakék háza előtt tette ki. A férfi már az udvarról, az ablakon keresztül látta, hogy a házban két holttest fekszik. Erről tájékoztatta Sz. Tomášt, aki bevallása szerint jelenteni akarta az ügyet a rendőrségnek, Miroslav M. azonban ebbe nem egyezett bele.

Ezt követően értesítették Andruskó Zoltánt arról, hogy a házban csak holttesteket találtak. Sz. Tomáš állítása szerint Andruskó csak nevetett, és azt mondta, hogy a gyilkosságot „valami szerbek” hajtották végre.

Molnár Péter vállalkozó meggyilkolásának vádját Sz. Tomáš szintén tagadta. Az illegális fegyvertartást beismerte. A vádpont szerint lőszert rejtegetett az otthonában, akárcsak Marian K. Állítása szerint ezeket a töltényeket elfelejtette leadni, amikor 2015-ben távozott a rendőrségtől.

Sz. Tomáš verziója szöges ellentétben áll az unokatestvére, Miroslav M. vallomásával, aki beismerte a gyilkosságot. Hétfőn a bíróság előtt részletesen elmondta, hogyan ölték meg Kuciakot, Kušnírovát és Molnárt.

Sz. Tomáš csak az egyes bűntettekkel összefüggésben tett vallomást, a kérdésekre nem hajlandó válaszolni. Ehhez joga van.

Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében jelenleg négy vádlott áll a bíróság előtt: Marian K., Alena Zs., Sz. Tomáš és Miroslav M. A vád szerint Marian K. rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.