2020. szeptember 3., 17:47

Kuciak és Kušnírová szülei csalódtak az igazságszolgáltatásban

A meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová szülei abban reménykedtek, hogy Marian K.-t és Alena Zs.-t. nem mentik fel. Így reagáltak a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) határozatára, amely felmentette a két vádlottat a pár meggyilkolása ügyében felhozott vádak alól.

Fotó: TASR

Zlatica Kušnírová azt mondta, reméli, a Legfelsőbb Bírósága (NS) megváltoztatja a döntést. Ezt hiszi Marek Vagovič, a meggyilkolt újságíró kollégája is, akinek szintén meggyőződése, hogy Marian K. és Alena Zs. bűnös. Az Speciális Büntetőbíróság döntése nem jogerős, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság dönt.

Nem jó ez így. Egyértelmű, hogy még nem győzött az igazságosság Szlovákiában. Folytatjuk a harcot"

 - mondta a meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja. Kijelentette, meggyőződése, hogy Marian K. és más személyek állnak a gyilkosság mögött. - Minden pénzügyi csoport - mondta Kušnírová, de nem akarta megnevezni őket. Jozef Kuciak, a meggyilkolt újságíró édesapja is az mondta, győződése, hogy Marian K. bűnös. Úgy látja, ő rendelte meg a gyilkosságot. Feltette a kérdést, hogy a gyilkosságban való részvétel miatt elítélt Sz. Tamás honnan vett volna annyi pénzt, amennyit a megrendelő kifizetett a gyilkosságért.

Vagovič csalódottan vette tudomásul a bíróság döntését. Azt mondta, nem érti, hogy egy sor közvetett bizonyíték vagy a gyilkosságban résztvevők vallomása miért nem volt elég a bíróságnak. Szerinte elég volt a bizonyíték ahhoz, hogy a vádlottakat elítéljék.

A megrendelők esetében szinte mindig közvetett bizonyítékokra támaszkodik a bíróság. Számomra abszurdnak tűnik ez az egész"

- mondta Vagovič. Feltette a kérdést, hogy akkor ki rendelte meg a gyilkosságot.

Vagovič úgy véli, egy elmarasztaló ítélet meghozatalával a bíróság nem kockáztatta volna meg a tévedést. „Ha a bíróság bűnösnek találta volna őket, azzal semmit sem kockáztatna, az nem lenne jogi tévedés, meggyőződésem, hogy bűnösök" - mondta. Hozzátette, reméli, a Legfelsőbb Bíróság meg fogja változtatni a döntést.

„Csalódott vagyok és szomorú. A bíróság bizonyítékok hiányában nem találta bűnösnek Marian K.-t és Alena Zs.-t Ján és Martina meggyilkolásában" - reagált Peter Bárdy, az Aktuality.sk portál főszerkesztője. Kijelentette, ezzel még nincs vége, meggyőződése, hogy Marian K. gyilkoltatta meg a kollégáját, Ján Kuciakot.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.