2021. január 17., 15:18

Krčméry professzor el tudja képzelni, hogy húsvétig beoltják az időseket

Szlovákiának folytatnia kell a lockdown-t. Továbbá közösségi teszteléseket is végezni kell a járvány gócpontjaiban. A pandémia legyőzésének sikeressége a vakcináción múlik. Erről beszélt az RTVS vasárnap déli vitaműsorában Ivan Bošňák, az Adatok pátosz nélkül (Dáta bez pátosu) polgári platform adatelemzője. Vladimír Krčméry professzor, infektológus, a Comenius Egyetem Orvosi Karán működő mikrobiológiai intézet elöljárója el tudja képzelni, hogy húsvétig beoltsák az időseket és a veszélyeztetetteket.

Fotó: TASR

Bošňák úgy vélte, a jelenlegi intézkedésekkel Szlovákia jó úton jár. A csökkenés bizonyos jelei már megfigyelhetők, egyes járásokban stabilizálódott a helyzet.

Krčméry professzor arra a kérdésre, miért nem vezették be a lockdownt még karácsony előtt, azt válaszolta, a központi válságstáb nem tudott megegyezni abban, hogy előbb tesztelés legyen-e, s csak azután lockdown, vagy fordítva. Szerinte a hatás hasonló lett volna.

Az adatelemző elhibázott döntésnek tartja, hogy a karácsony előtti rendelet engedélyezte a pozitívra tesztelteknek, hogy reszpirátorral üzletbe mehessenek.

A pozitívakat el kell különíteni”

– hangsúlyozta.

Egyben azt is javasolta, hogy a fertőzötteknek a katonaság vagy futárok szállítsák ki az élelmiszert vagy a gyógyszert.

Az oltással kapcsolatban elmondta, az első oltásra váró csoport nagyjából 286 ezer emberből áll. Ők az első vonalban dolgozók és a 90 év felettiek.

Ha a mai napig több mint 54 ezer oltottunk be, akkor ezt három nap alatt győznénk”

– tette hozzá.

A műsorba bekapcsolódott a prágai tudós, Jaroslav Flegr is, aki feltételezi, hogy újabb mutáns vírusok bukkannak fel, a legfontosabb kérdés, hogy ezek milyen gyorsan fognak terjedni, és milyen lesz a reprodukciós számuk. Szerinte a kormánynak most arra kellene koncentrálnia, hogy minél előbb kiürüljenek a kórházak és az orvosok fellélegezhessenek. Egyúttal „imádkoznia is kellene azért, hogy a mutációk minél később bukkanjanak fel.”

Attól félek, hogy egy hónapig nagyon erőteljesen növekedni fog a fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a halottak száma. Erre fel kell készülni. Ezt ki kell bírni, össze kell szorítani a fogakat és nem populistának lenni”

– mondta a cseh biológus. Szerinte a politikusok meg akarják nyerni a következő választásokat is, ezért dilemma előtt állnak. Ha nem vezetnek be intézkedéseket, emberek fognak meghalni és tele lesznek a kórházak. Ha bevezetik és semmi sem válik valóra a vészforgatókönyvekből, a választók arra fognak emlékzeni, hogy mi mindent zártak be fölöslegesen.

Flegr megemlítette azt is, Csehországban már működik egy projekt, mely során tömegesen PCR- tesztekkel szűrnek.

Ezek a tesztek harmadával olcsóbbak, gyorsabbak és érzékenységük is jobb, mint az antigén teszteké. A projekt szerzője hajlandó felajánlani a know-how-t Szlovákiának, tette hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!