Krajčí elmondta, kinek a tanácsára rendeltek kevesebb Pfizer és Johnson&Johnson vakcinát

2021. március 26., 09:29
Matus Tibor

Kevesebb Pfizer, kevesebb Johnson&Johnson vakcina. Ez együtt már négymillió adag, és már a második negyedévben kevesebb érkezik belőlük, mert Szlovákia kevesebbet rendelt. A rendelés még Marek Krajčí minisztersége idején történt, és az ügy a lemondása előtti napokban derült ki. Áprilistól tízezres nagyságrendben kevesebb vakcina érkezik a Pfizertől, mert hárommillióval kevesebbet kötött le Szlovákia. A Johnson&Johnson vakcinák esetében is spórolni szerettünk volna, illetve más vakcinákkal számoltak. A HNonline megszólaltatta a volt minisztert.

Fotó: TASR

Krajčí először a névtelen szakértőkre kente a döntés megszületését. Majd a HNonline kérdésére megnevezte Jarčuška professzort, illetve Gabriela Urbanovát, az egészségügyi minisztérium külkapcsolatokért felelős vezetőjét.

A Szlovákia által lemondott vakcinákat Németország kapja.

A HNonline megszólította Jarčuška professzort is, aki elmondta, hogy

a döntés a Johnson&Johnson vakcinákról még novemberben született, amikor nehéz volt eldönteni, hogy melyik oltóanyag, mikor lesz elérhető és alkalmazható.

Tehát Jarčuška azt javasolta, hogy bár csak 600 ezret rendeljenek a Pfizertől a lehetséges 2,4 millióból, de az érkezzen meg a második negyedévben. Ezzel egyidőben javasolta több mint 600 ezer Moderna oltóanyag lekötését is

Jarčuška elmondta, hogy ezek után a megrendelést már a minisztérium intézte.

A történet egyik mellékszála, hogy Jarčuška és Urbanová ott állt Matovičcsal március elsején, amikor fogadták az orosz oltóanyag érkezését. Egyesek feltételezik, hogy ez az orosz fél feltétele volt, hogy így prezentálják az orosz segítséget. Természetesen a szlovák sajtó továbbra is kiáll amellett, amit az eddigi külügyminiszter is osztott, az orosz vakcina az a hibridháború része, hogy megossza az EU egységét.
Összegezve

Szlovákia még november- decemberben a rendelkezésre álló Pfizer vakcina kétharmadát kötötte le. Ezért, illetve a szerződés januári és februári módosítása következtében áprilistól kevesebb vakcina érkezik. Tavaly számoltak azzal is, hogy az AstraZenecától 3,6 millió adagot lekötöttek, de köztudott, hogy a vállalat csak a harmadát szállította az ígért mennyiségnek az első negyedévben.

Az első negyedévben Szlovákiának 1,4 millió adag, különböző típusú oltóanyag áll rendelkezésre. A második negyedévben 5 millió adag körül terveznek, de igazán csak a nem regisztrált Szputnyikra és az akadozva érkező AstraZenecára számíthatunk. A Pfizer, a Moderna és a Johnson&Johnson vakcináira kevésbé. Még beléphetnek a sorba a CureVac és a Novavax vakcinái, de ezek engedélyeztetése sincs még lezárva.

A Johnson&Johnson most kezdi szállítani a vakcináit az EU-ba. Az EU a vakcinából 200 millió adagot kötött le. Szlovákiának járna ebből a mennyiség 1,2%-a, azaz 2,4 millió, de csak 1,4 milliót kötöttünk le.

A minisztérium ezt azzal magyarázza, hogy a különböző lehetőségekből mintegy 15 millió adagot kötöttek le, és ehhez még hozzá lehet számítani a kétmillió SzputnyikV-t.

Az egész egy nagy lutri, hiszen az oltóanyagok engedélyeztetése csúszhat, és a hibás döntések következménye lehet, hogy júniusig, az EU-ba érkező vakcináknak csupán a 0,7%-a érkezik meg Szlovákiába az 1,2% helyett. Ez annyit jelenthet, hogy míg a németek 60%-át beoltják júniusig, a szlovákiai lakosságnak csupán 39%-át. Ezzel az utolsók egyike leszünk az EU-ban.

Innentől teljesen logikus lépés lenne a SzputnyikV mielőbbi használatba vétele, persze ettől a kormány egy része és a hangadó sajtó jelentős is része ódzkodik.

Pedig nem szabadna, hogy az ideológiai és a geopolitikai szempontok fontosabb legyenek, mint az emberek  egészsége.

Kövesse facebook oldalunkat is!