Krajčí távozik, megvan az utóda is, de a nevét Matovič még nem árulta el

2021. március 11., 15:03
ma7 Kolek Zsolt

Távozik posztjáról Marek Krajčí egészségügyi miniszter. A hírt a leköszönő tárcavezető jelentette be Igor Matovič kormányfővel tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Fotó: TASR/AP

Utóda sajtóértesülések szerint Marcel Klimek, a pénzügyminisztérium jelenlegi államtitkára lesz.

Marek Krajčí "érdemei elimerése mellett" távozik, legalábbis ezt tükrözte vissza a csütörtöki sajtótájékoztató hangulata.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője szerint a járvány elleni küzdelem legelszántabb harcosa távozik.

Igor Matovič visszautalt arra, hogy az SaS 2011-ben felborította az akkori jobboldali kormányt, és teret engedett Ficóéknak. Az OĽaNO számára ezzel szemben az ország érdekei a fontosak, ezért kész a kompromisszumokra, elengedni az egészségügyi minisztert, aki továbbra is élvezi a bizalmukat.

A politika nem fair játék, annak is távoznia kéne a miniszteri székből, aki előidézte a válságot

- jelentette ki a miniszterelnök. 

Újságírói kérdések:

A kormányfő nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogyan képzeli a jövőbeli együttműködést a koalíciós partnereivel, ha ezen a sajtótájékoztatón is őket támadja.

Matovič arra sem reagált, hogy a távozó egészségügyi miniszter foglalhatja el Cigániková helyét a parlament egészségügyi bizottsága élén.

A kormányfő szerint már megvan Krajčí utóda, de a nevet még nem árulja el. Marek Krajčí távozó tárcavezető addig a posztján marad, amíg a Szputnyik V vakcinákat nem kezdik széles körben használni Szlovákiában.

Miért nem mond le? - szegezték a kérdést Matovičnak.

Válaszul a kormányfő Sulíkot szólította fel lemondásra, arra az esetre, ha a Szputnyik V vakcinával, amire hivatkozva kirobbantotta a kormányválságot, tömegesen oltják majd be a szlovák polgárokat, megmentve az emberek életét.

Nekünk csak egyetlen kérdésünk maradt. Úgy tudtuk, véget ért a kormányválság. Tényleg?

Kövesse facebook oldalunkat is!