Krajčí távozása volt az SaS és a Za ľudí egyetlen feltétele

2021. március 12., 18:22
ma7 | TASR

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter távozása volt a Za ľudí és az SaS koalíciós pártok egyedüli feltétele, amelynek teljesülése esetén a koalíció tovább működhet. Krajčí lemondásával az OĽANO teljesítettnek tekinti ezt a feltételt. Ezt pénteken közölte Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter és megbízott egészségügy-miniszter.

Fotó: TASR
Bízunk benne, hogy senki sem fog újabb feltételeket támasztani

– tette hozzá Heger. Hangsúlyozta: Szlovákia érdeke az, hogy a koalíció "teljes gőzzel" folytassa a munkáját.

Egyben elnézést kért mindenkitől, akit a miniszterelnök csütörtöki (március 11.) sajtótájékoztatója érzékenyen érintett. Matovič csütörtöki kijelentései ismét feszültséget generáltak a koalíción belül.

Krajčí a lemondása után köszönetet mondott azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik az első vonalban harcolnak a világjárvány ellen.

Nagyon bátran, hősiesen, jól küzdenek

– fogalmazott a volt miniszter. Hozzátette: az aktuális adatok azt mutatják, hogy a következő hetekben kedvezően fog alakulni a járványhelyzet Szlovákiában.

Úgy tűnik, túl vagyunk a világjárvány második hullámán

 – véli Krajčí, aki mindenkinek megköszönte a támogatást. "Csak a legjobbat kívánom a kormánynak és az állampolgárainknak" – zárta a volt miniszter.

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő kijelentette: Krajčí nem azért távozik az egészségügy-minisztérium éléről, mert korrumpált valakit, vagy mert őt korrumpálták, hanem mint egy olyan valaki, aki lelkiismeretesen védelmezte az emberek egészségét és életét. Hozzátette:

ha mindenki úgy viselkedett volna, ahogy Krajčí javasolta az elmúlt évben, sokkal jobb lenne a helyzet Szlovákiában.

A miniszterelnök kiemelte azt is, hogy

Krajčí a világjárvány mellett "hadat üzent" a maffiának is, amely szisztematikusan lopta szét az egészségügybe fektetett közpénzeket.

Zuzana Čaputová államfő pénteken elfogadta Krajčí lemondását. A tárcát ideiglenesen Eduard Heger vezeti.

Kövesse facebook oldalunkat is!